Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Χρόνια τώρα (πάνω από 8-9) κάθε χρόνο φτιάχνουμε την ίδια βασιλόπιτα. Έτσι είμαστε εμείς... σταθεροί στις συνταγές που ξέρουμε ότι δεν μας ...προδίδουν και γι αυτό τις τιμάμε με την πίστη μας!! χαχαχα Μέχρι εδώ, όμως!!! Είπαμε σταθερότητα, είπαμε είναι υπέροχες, είπαμε είμαστε παραδοσιακοί και προτιμάμε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι (θα τη βρείτε ΕΔΩ) αλλά κοντεύουμε να πάθουμε εξάρτηση και οι εξαρτήσεις (κάθε είδους) δεν μου αρέσουν. Γι αυτό εφέτος πήρα μια πρωτοβουλία... αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη του πόση γκρίνια θα εισπράξω αν δεν γίνει καλή... έφτιαξα μια βασιλόπιτα-κέικ. Και πριν πείτε ..."Μπράβο καλά έκανες! Αυτό θα έκανε κάθε αποφασιστικός, τολμηρός και καθόλου κολλημένος άνθρωπος" θα σας πω ότι ... έφτιαξα και μια παραδοσιακή!! χαχαχα ...Για να είναι όλοι ευχαριστημένοι (μια ωραία δικαιολογία για να μην παραπονιέται κανείς είναι και το foodblogging... όταν λες ή μάλλον λέω ...χρειάζομαι κάτι καινούριο για να κάνω ανάρτηση... κανείς δεν διαμαρτύρεται!!!! Αν το κάνουν θα το κάνουν όταν δοκιμάσουν και μετά!!! χαχαχα). Βέβαια, η δοκιμή ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έφτιαξα διάφορες βασιλόπιτες για δώρα σε φίλους και συγγενείς. Για να μην σας τα πολυλογώ... έψαξα, ξαναέψαξα, σύγκρινα, ξαναματασύγκρινα (...ούτε αεροπλάνο να έφτιαχνα) με σημείο-κλειδί... τα φιστίκια Αιγίνης που ήθελα να έχει μέσα!! Τελικά, κατέληξα σε μια συνταγή του Γιάννη Λουκάκου, που την βρήκα στην ιστοσελίδα του (κάντε κλικ ΕΔΩ ) και δεν το μετάνιωσα!! Θα μου πείτε..."Και γιατί δεν το μετάνιωσες;;; Αφού βασιλόπιτα δεν κόψαμε ακόμα;; Εκτός κι αν σε σένα έφτασε η Πρωτοχρονιά!!!!" Όχι, δεν έφτασε ούτε η Πρωτοχρονιά, ούτε ο Άγιος Βασίλης (λέτε να του έκοψαν τα δώρα εφέτος;;;) ήρθε κι έπρεπε να τον "τρατάρω"! Πολύ απλά, από το μείγμα της βασιλόπιτας ...έκλεψα λίγο (κι ελπίζω ο καλός μας Άγιος Βασίλης να το παραβλέψει και να μου φέρει κανένα δώρο γιατί με τους τωρινούς μισθούς ούτε για καφέ μας βλέπω σε λίγο! -:((() κι έφτιαξα ένα μικρούλι κεκάκι για να τη δοκιμάσουμε!!! Εεεε, λοιπόν, αν δεν είστε φανατικοί της πολίτικης βασιλόπιτας ...σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την προτιμήσετε!!! Αν πάλι, είστε οπαδοί της πολίτικης (δηλαδή της βασιλόπιτας που είναι ουσιαστικά τσουρέκι) και δεν την αλλάζετε... τότε φτιάξτε τη συνταγή αυτή σαν κέικ... είναι φανταστική!! Δεν θα περιγράψω και δεν θα πω τίποτε άλλο...θα σας δώσω αμέσως τη συνταγή και διαβάστε προσεκτικά τον πλούτο των αρωμάτων και των γεύσεων. Η δική μου συνταγή είναι προσαρμοσμένη στο εξωτερικό στολισμό της με ζαχαρόπαστα κι έτσι μείωσα λίγο τη ζάχαρη για να μην είναι υπερβολικά γλυκιά, αντί για καρύδι έβαλα φιστίκι Αιγίνης και αντί για λικέρ αμαρέτο έβαλα κονιάκ. ΥΛΙΚΑ 300 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου (έβαλα 150 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου και 150 γρ. βούτυρο πρόβειο) 400 γρ. ζάχαρη (έβαλα 350 γρ.) 3 αβγά μεγάλα 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού 150 γρ. γάλα 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (έβαλα 360-370 γρ.), κοσκινισμένο 100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο 50 γρ. καρύδι τριμμένο (έβαλα 80 γρ. φιστίκι Αιγίνης) 20 γρ. ξύσμα λεμονιού 20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού 20 γρ. baking powder 2 γρ. αλάτι 25 γρ. λικέρ αμαρέτο (έβαλα κονιάκ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αμύγδαλο, το καρύδι (ή το φιστίκι), το baking powder και το αλεύρι. Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Ύστερα, προσθέτουμε το χυμό, το γάλα και το λικέρ (ή το κονιάκ). Τέλος, με το μίξερ να ανακατεύει το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού (με το baking και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς). Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε καλύψει αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα χάρτινη μια χρήσεως (οι τρεις από τις δικές μου είχαν σχήμα αστεριού, δύο είχαν σχήμα δέντρου που όμως δεν μου βγήκε καλό γιατί παραμορφώθηκε ελαφρά και άλλες τέσσερις είχαν το κλασσικό στρογγυλό σχήμα). Ψήνουμε για 1 ώρα, περίπου και δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια εάν είναι ψημένη στο εσωτερικό της η βασιλόπιτά μας (το μαχαίρι ή το ξυλάκι πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε από τη βασιλόπιτα που το βυθίσαμε). Αφήνουμε το κέικ-βασιλόπιτα να κρυώσει για 15-20 λεπτά μέσα στη φόρμα του και μετά το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με άχνη ή καλύπτουμε με γλάσο ή με ζαχαρόπαστα και στολίζουμε όπως θέλουμε. Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!
Πηγή: tantekiki.blogspot.grΜία απλή και εύκολη συνταγή για να φτιάξετε μπισκότα. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : για 600γρ ζύμη. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄- 15΄ περίπου, αναμονή 1 ώρα, ψήσιμο περίπου 10΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 100 γρ. ζάχαρη 225 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας 50 γρ. αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου 300 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο Εκτέλεση Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία. Κατά διαστήματα καθαρίζουμε τα τοιχώματα από το μείγμα που έχει κολλήσει. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα. Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με το βούτυρο. Πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση, ξεκολλάμε όσο μείγμα έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου και ομογενοποιούμε καλά. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι σε μία δόση. Αναμειγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, φροντίζοντας να σταματήσουμε αμέσως μόλις σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μπάλα, τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να ξεκουραστεί. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 με 4 ίσα μέρη. Δουλεύουμε το κάθε κομμάτι χωριστά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σχηματιστεί ένα φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Με κουπάτ κόβουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας. Τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης αφήνοντας κάποιο κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν σε μια σχάρα και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΕύκολες μπρουσκέτες για μικρούς και μεγάλους Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για την μπρουσκέτα και το τελείωμα του πιάτου 8 φέτες ψωμί χωριάτικο, χοντρές 10 γρ. σκορδόλαδο 500 γρ. φέτα χτυπητή 200 γρ. ντοματίνια ψητά 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές Βασιλικός, φύλλα ελαιόλαδο Για τη χτυπητή φέτα 320 γρ. φέτα 180 γρ. τυρί κρέμα 10 γρ. σκόρδο 20 γρ. κρέμα γάλακτος 50 γρ. ελαιόλαδο 5 γρ. πιπεριά καυτερή (τσίλι) 25 γρ. πιπεριά πράσινη 10 γρ. πιπεριά κόκκινη Για τα ψητά ντοματίνια 250 γρ. ντοματίνια 20 γρ. ελαιόλαδο 2 γρ. ζάχαρη 10 γρ. σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες θυμάρι, κλωνάρια αλάτι Για το σκορδόλαδο 200 γρ. ελαιόλαδο 50 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες Εκτέλεση Για την μπρουσκέτα και το τελείωμα του πιάτου Με ένα πινέλο αλείφουμε με σκορδόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στρώνουμε τις φέτες με τη χτυπητή φέτα, τα ντοματίνια και τις πιπεριές και γαρνίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού. Τελειώνουμε τις μπρουσκέτες ρίχνοντας από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο. Για τη χτυπητή φέτα Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς. Για τα ψητά ντοματίνια Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Μ’ ένα μικρό μαχαίρι, χαράζουμε ένα «Χ» στο κάτω μέρος από κάθε ντοματίνι. Βάζουμε τα ντοματίνια στο νερό και βράζουμε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Δοκιμάζουμε τραβώντας τη φλούδα στο σημείο που χαράξαμε τα «Χ». Αν αυτή απομακρύνεται με ευκολία τότε βγάζουμε τα ντοματίνια από το νερό. Βάζουμε τα ντοματίνια σε νερό με πάγο ώστε να κρυώσουν γρήγορα και να σταματήσει το μαγείρεμά τους. Αφαιρούμε τα ντοματίνια από το νερό και τα ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού. Βάζουμε τα ντοματίνια σ' ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και στρώνουμε τα ντοματίνια σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο πάνω από τα ντοματίνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 C, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους, περίπου 1 με 1,5 ώρα. Για το σκορδόλαδο Αλέθουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και διατηρούμε στο ψυγείο. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΤην ώρα που το δοκίμασα στο Seminar Project με τον Γιάννη Λουκάκο , κατάλαβα πως αυτό είναι πλέον το αγαπημένο μου πιάτο ! Και για αυτό πήρα την απόφαση να την γράψω την συνταγή εδώ , αλλά και να την κάνω και στο Συνταγές που Αρέσουν FoodTube στο Youtube ! Για να δούμε τα υλικά: - 3 κύβοι ζωμού κοτόπουλο διαλυμμένοι σε 1.500 ml νερό - 400 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio, καρολίνα) - 120 γρ. ελαιόλαδο - 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο - 200 γρ. κρασί λευκό - 150 γρ σάλτσα ντομάτας με σκόρδο - 150 γρ σάλτσα ντομάτας με βασιλικό - 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη - 60 γρ. βούτυρο φρέσκο - 50 γρ. φέτα, τριμμένη - 10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο - 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο - Αλάτι - Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση : - Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό κατά την διάρκεια όλης της παρασκευής του πιάτου. - Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. - Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. - Προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. - Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. - Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente. - Προσθέτουμε τις σάλτσες ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. -Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη φέτα, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά.
Πηγή: syntagespouaresoun.blogspot.grΚαταπληκτική συνταγή για τους λάτρεις του γλυκόξινου, δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Ν/Α Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για το χοιρινό 450 γρ. χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε κύβους 45 γρ. κορν φλάουρ 65 γρ. αυγό, χτυπημένο 20 γρ. ηλιέλαιο 100 γρ. κρεμμύδι, φρέσκο, κομμένο σε χοντρές φέτες 80 γρ. πιπεριά πράσινη, κομμένη σε χοντρά καρέ 120 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε χοντρά καρέ 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά καρέ Τζίντζερ, ψιλοκομμένο Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Κορν φλάουρ Γλυκόξινη σάλτσα Κάσιους καβουρδισμένα Αλάτι Για τη γλυκόξινη σάλτσα 230 γρ. νερό 150 γρ. ζάχαρη 80 γρ. ξίδι λευκό 60 γρ. κέτσαπ 10 γρ. σάλτσα σόγιας κορν φλάουρ αλάτι Εκτέλεση Για το χοιρινό Σ’ ένα μπολ βάζουμε το χτυπημένο αυγό και το χοιρινό και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας από το αυγό, σε όλες τις πλευρές του. Σουρώνουμε την περίσσια ποσότητα αυγού και προσθέτουμε στο μπολ το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί και πάλι καλά όλο το κρέας από το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και να μαγειρευτεί. Αποσύρουμε το χοιρινό σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά. Αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι να πάρουν έντονο και χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το χοιρινό και τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλασάρει η σάλτσα. Για τη γλυκόξινη σάλτσα Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κόρν φλάουρ. Δένουμε τη σάλτσα με το κόρν φλάουρ και περνάμε από σίτα. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΤορτίγιες σκέτη τρέλα, εύκολες και σουπερ νόστιμες. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 30΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 8 τορτίγιες των 8 ιντσών 60 γρ. ελαιόλαδο 80 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο 200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα 400 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη 300 γρ. ντομάτα κονκασέ 100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ 60 γρ. σάλτσα bbq αλάτι Εκτέλεση Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 40 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να αποβάλει το λίπος του. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των μανιταριών με τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετούμε μια τορτίγια στην επιφάνεια εργασίας και στο κέντρο απλώνουμε το 1/8 της γέμισης σε μακρόστενο σχήμα. Διπλώνουμε την τορτίγια πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες τορτίγιες. Λαδώνουμε τις τορτίγιες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ζεσταθούν και να λιώσει το τυρί. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΈνα καλτσόνε που θα σας ξετρελάνει. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : Για 1 καλτσόνε 28 εκ. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για την καλτσόνε 220 γρ. ζύμη πίτσας 120 γρ. σάλτσα μπολονέζ 40 γρ. κολοκύθι σοτέ 40 γρ. πιπεριά κόκκινη σοτέ 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη 40 γρ. φέτα τριμμένη 1 γρ. φρέσκια ρίγανη πιπέρι φρεσκοτριμμένο Για τη σάλτσα μπολονέζ 50 γρ. ελαιόλαδο 325 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 130 γρ. κρασί, κόκκινο 900 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα 100 γρ. ζωμός κοτόπουλου 2 γρ. ρίγανη 2 φύλλα δάφνη αλάτι ζάχαρη, αν χρειάζεται Εκτέλεση Για την καλτσόνε Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το κολοκύθι, την πιπεριά, τη γραβιέρα, τη φέτα και τη φρέσκια ρίγανη. Ανοίγουμε τη ζύμη στρογγυλή και την ακουμπάμε στο αντικολλητικό τετράγωνο ταψί του φούρνου, τοποθετούμε τα υλικά στη μία μεριά της ζύμης. Ενώνουμε τις δύο πλευρές της ζύμης, διπλώνοντας και πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μισοφέγγαρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°C για περίπου 10 ’ (τοποθετούμε στην προτελευταία θέση του φούρνου αν ψήσουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω ή στη μεσαία θέση αν ψήσουμε σε αέρα). Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει. Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Για τη σάλτσα μπολονέζ Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καλό χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλατίζουμε και το «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να «πιει» το φαγητό όλα του τα υγρά. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζωμό και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 2 περίπου ώρες. Προσθέτουμε τη ρίγανη και μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα, δοκιμάζουμε για αλάτι και ζάχαρη. Σερβίρουμε τη σάλτσα αμέσως ή κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στο ψυγείο. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΜία ιδιαίτερη συνταγή που σίγουρα θα σας ξετρελάνει. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : Για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 1 ώρα. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά Για την πεσκανδρίτσα 800 γρ. πεσκανδρίτσα φιλέτο (4 τμχ.) 4 φέτες προσούτο 50 γρ. ελαιόλαδο αλάτι Για τα μαυρομάτικα 60 γρ. λουκάνικο chorizo, κομμένο μπρουνουάζ 30 γρ. καρότο, κομμένο μπρουνουάζ 30 γρ. πράσο, κομμένο μπρουνουάζ 30 γρ. σελινόριζα, κομμένη μπρουνουάζ 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα 200 γρ. σάλτσα ντομάτα 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο 150 γρ. φασολάκια γαλλικά, βρασμένα και κομμένα 30 γρ. βούτυρο 60 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο αλάτι Εκτέλεση Για την πεσκανδρίτσα Αλατίζουμε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας και από τις 2 πλευρές. Τυλίγουμε το κάθε φιλέτο πεσκανδρίτσας με μια φέτα προσούτο. Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψάρι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Για τα μαυρομάτικα Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το λουκάνικο, το καρότο, το πράσο και τη σελινόριζα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τη σάλτσα ντομάτα, τον ζωμό και τα φασολάκια. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα βότανα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Για το ποτό που ταιριάζει στο πιάτο Το πιάτο αυτό συνδυάζει διαφορετικές εντάσεις και υφές. Η πεσκανδρίτσα είναι ένα ψάρι με γευστική φινέτσα, που συνήθως συνοδεύεται από λευκά κρασιά μέσου βάρους, με ικανοποιητική οξύτητα και ήπια αρώματα. Σ' αυτό το πολύπλοκο πιάτο όμως, η πρότασή μας είναι είτε ένα ελαφρύ, κόκκινο και φρουτώδες κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, είτε ένα ελληνικό, βαρελάτο Chardonnay. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΦανταστική σάλτσα ψαριού από τον Γιάννη Λουκάκο. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : Για 2 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬✬✬ Υλικά 50 γρ. βούτυρο 80 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 80 γρ. φινόκιο, σε λεπτές φέτες 25 γρ. αλεύρι 100 γρ. κρασί λευκό 500 γρ. ζωμό ψαριού 100 γρ. κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένη στο μισό 10 γρ. χυμό λεμόνι σαφράν αλάτι Εκτέλεση Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και ιδρώνουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σουρώνουμε τη σάλτσα σε σινουά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το σαφράν και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι, και σερβίρουμε. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού 250 γρ. μπανάνα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια 100 γρ. γάλα 50 γρ. ζάχαρη Οδηγίες 5 λεπτά Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε πολύ καλά. Το σερβίρουμε σε ποτήρι φυσικά με τριμμένο πάγο. Καλή επιτυχία!
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : Για 4 άτομα, Για 12 τεμ περίπου. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬ ✬✬ Υλικά Για το τελείωμα και τη σάλτσα αυγολέμονο 800 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό 10 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος 80 γρ. κρόκοι, περίπου 4 κρόκοι 30 γρ. χυμός λεμονιού Για τη γέμιση του ντολμά 30 γρ. ελαιόλαδο 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 200 γρ. πλιγούρι 350 γρ. ζωμός λαχανικών ή νερό 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια 4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος 1 γρ. μαραθόσπορος 4 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο 20 γρ. ντομάτα λιαστή, ψιλοκομμένη Για το τύλιγμα του ντολμά 200 γρ. φύλλα μεγάλα από λευκό λάχανο 500 γρ. γέμιση Εκτέλεση Για το τελείωμα και τη σάλτσα αυγολέμονο Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα φύλλα από το λάχανο και έπειτα βάζουμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω. Ρίχνουμε ζεστό τον ζωμό ή το νερό, ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο στους 150°C μέχρι να μαγειρευτούν στο εσωτερικό τους και το ρύζι να είναι μαλακό, για 45 λεπτά περίπου. Μπορούμε να κόψουμε έναν ντολμά για να δούμε αν έχει γίνει. Σουρώνουμε τον ζωμό από τους λαχανοντολμάδες αφήνοντας λίγο στην κατσαρόλα και τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βρασμό και αν είμαστε ικανοποιημένοι με την πυκνότητα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αν όχι, προσθέτουμε ακόμη λίγο κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα ώστε να σπάσουν. Παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα από τον ζωμό και ρίχνουμε με αργή ροή στους κρόκους ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφού ρίξουμε αρκετή ποσότητα ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και διατηρώντας τη θερμοκρασία σε μέτριο επίπεδο ανακατεύουμε συνεχώς και μέχρι να πήξει λίγο ακόμη. Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στους ντολμάδες και την ανακινούμε ώστε να πάει παντού. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και πασπαλίζουμε με μάραθο. Για τη γέμιση του ντολμά Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες, τον μάραθο, τον μαραθόσπορο, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και τη λιαστή ντομάτα. Για το τύλιγμα του ντολμά Ρίχνουμε λίγα–λίγα τα φύλλα από λάχανο μέσα σε νερό που βράζει να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο (αν είναι μεγάλο, το κόβουμε σε 2 ή 3) και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό νεύρο του. Σε κάθε φύλλο βάζουμε 80 γρ. ποσότητα γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Πηγή - www.yiannislucacos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : Για 8 άτομα (Ένα ταψί 37x23x7εκ). Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄. Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬ ✬✬ Υλικά Για τον μουσακά λαχανικά μουσακά 1.400 γρ. σάλτσα κιμά 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ 100 γρ. παρμεζάνα Για τα λαχανικά μουσακά ηλιέλαιο για τηγάνισμα 1.000 γρ. μελιτζάνα, σε φέτες 900 γρ. κολοκύθι, σε φέτες 1.000 γρ. πατάτες, σε φέτες 15 γρ. αλάτι Εκτέλεση Για τον μουσακά Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε σειρές. Από πάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση. Στρώνουμε με τη μισή δόση κιμά και σκεπάζουμε στρώνοντας σε σειρές τα κολοκύθια. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά και σκεπάζουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Για τα λαχανικά μουσακά Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Ζεσταίνουμε στους 160οC και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες διαδοχικά. Μόλις τηγανιστούν τα αποσύρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε. Tip Ο μουσακάς μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Προτού τον μαγειρέψουμε θα χρειαστεί να τον αποψύξουμε. Πηγή - www.yiannislucacos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr