Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Ξέρω ξέρω... νωρίς το θυμήθηκα να κάνω ανάρτηση για την 25η Μαρτίου! Θα δικαιολογηθώ όμως λέγοντάς σας ότι μπακαλιάρος σκορδαλιά τρώγεται κι άλλες φορές μέσα στο χρόνο εθιμοτυπικά. Για να μην αναφέρω ότι μπορούμε να φάμε αυτό το φαγητό όποτε το τραβάει η όρεξή μας... Λοιπόν, όσον αφορά τη συνταγή μου, πρόκειται για μια ελαφριά και βελούδινη έκδοση της σκορδαλιάς με τις πατάτες. Ο μπακαλιάρος έγινε λουκουμαδάκια και το κουρκούτι που χρησιμοποίησα ήταν μια παραλλαγή συνταγής του Γιάννη Λουκάκου. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του δέοντος καλό και όσοι το δοκιμάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ. Υλικά: 600 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου Κουρκούτι: 135 γρ. αλεύρι 5 γρ. αλάτι 230 γρ. μπύρα 10 γρ. μπέικιν πάουντερ Σκορδαλιά: 3 πατάτες κανονικές 1 λίτρο ζωμό ψαριού 3 σκελίδες σκόρδο 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 2 κ.σ. ξύδι χυμό από μισό λεμόνι αλάτι - πιπέρι λάδι για το τηγάνισμα Εκτέλεση: Εννοείται ότι για να φτιάξουμε το φαγητό αυτό πρέπει να έχουμε ξαλμυρίσει το ψάρι μας, ξεκινώντας 3 ημέρες νωρίτερα και αλλάζοντας συχνά το νερό. Θα βράσουμε τις πατάτες μας ολόκληρες, αφού τις έχουμε πλύνει καλά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν βράσουν θα τις ξεφλουδίσουμε και θα τις αφήσουμε στην άκρη να φτιάξουμε το κουρκούτι. Θα βάλουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, θα τα ανακατέψουμε να γίνει χυλός και θα το τοποθετήσουμε στο ψυγείο μέχρι να ξεκινήσουμε το τηγάνισμα. Για τη σκορδαλιά, σε ένα μπλέντερ ή μούλτι θα βάλουμε ένα μέρος από τις πατάτες, τα σκόρδα και ένα μέρος από το ζωμό, τον οποίο φτιάχνουμε βράζοντας ένα κομμάτι από το ψάρι με ένα κύβο λαχανικών σε νερό. Επίσης, εάν δεν προτιμήσουμε φιλέτο ψαριού, μπορούμε να το διαλέξουμε από κόκκαλα, ουρές και ότι είναι για πέταμα το βράζουμε και κάνουμε το ζωμό. Ωστόσο, αν τελικά χρησιμοποιήσουμε κομμάτι του μπακαλιάρου, το βάζουμε κι αυτό στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Αν είναι πολύ πηκτή συμπληρώνουμε ζωμό, σε αντίθετη περίπτωση συμπυκνώνουμε με πατάτα. Επίσης, στην πορεία το ζωμό τον αντικαθιστούμε με τα υπόλοιπα υγρά στοιχεία (λάδι, ξύδι. λεμόνι), ενώ δεν ξεχνάμε το αλατοπίπερο. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, διορθώνουμε αν χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας. Για το ψάρι, τεμαχίζουμε στο μέγεθος που θέλουμε (εγώ έκανα μπουκίτσες) και το βάζουμε στο χυλό. Προσέχουμε να καλυφθεί καλά ενώ παράλληλα έχουμε βάλει το τηγάνι με το λάδι να κάψει. Τοποθετούμε ένα ένα κομμάτι και αφήνουμε να ψηθεί και να ροδοκοκκινήσει. Στη συνέχεια το γυρίζουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά. Σημαντικό είναι να μην ζαλίζουμε τα κομμάτια μέσα στο τηγάνι γιατί θα διαλυθούν, επίσης να είναι πολύ καυτό το λάδι. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Πηγή: fedrasbijouxandmore.blogspot.grΜία μοναδική σάλτσα από τον Γιάννη Λουκάκο. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : για 700 γρ. περίπου. Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 15΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 4 κρόκοι αυγού 30 γρ. νερό, κρύο 5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο 10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν 15 γρ. χυμός λεμονιού 600 γρ ηλιέλαιο αλάτι Εκτέλεση Για τη μαγιονέζα Τοποθετούμε τους κρόκους και το νερό σε ένα μπολ. Βάζουμε το μπολ πάνω από νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να σφίγγει, απομακρύνουμε για λίγο το μπολ από τη φωτιά και μετράμε τη θερμοκρασία του: θα πρέπει να φτάσει τους 75° C για σταματήσουμε τη διαδικασία. Αφού φτάσει, σταματάμε το χτύπημα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τοποθετούμε στο δοχείο του μπλέντερ το μείγμα του αυγού, το ξίδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα και αλατίζουμε. Θέτουμε το μπλέντερ σε λειτουργία, πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα, που την ανεβάζουμε σταδιακά. Ενώ δουλεύει, προσθέτουμε στο μείγμα το ηλιέλαιο, πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε τη γεύση της μαγιονέζας με αλάτι και λεμόνι, αν χρειάζεται, και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Πηγή - yiannislucacos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΠιττάκια για να συνοδέψετε το μεσημεριανό σας. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 12 τεμάχια. Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για την πίτα-πίτσα 12 Πίτες για σουβλάκι, μικρές 180 γρ. Κρεμμύδια, σε καρέ 35 γρ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο 300 γρ. Κολοκύθια πράσινα, σε μεσαίο καρέ 200 γρ. Μανιτάρια στρογγυλά, σε μεσαίο καρέ 200 γρ. Πιπεριές κόκκινες, σε μεσαίο καρέ 200 γρ. Πιπεριές κίτρινες, σε μεσαίο καρέ 400 γρ. Κατσικίσιο τυρί 250 γρ. Σάλτσα ντομάτας Ελαιόλαδο Ρόκα Κρέμα μπαλσάμικο Ρίγανη, φρέσκια Εκτέλεση Για την πίτα-πίτσα Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τις πίτες από τη μία πλευρά και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αλατίζουμε προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πιπεριές και στην συνέχεια τα κολοκύθια. Μαγειρεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν ελαφρώς άλλα να παραμείνουν τραγανά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να «μυρίσει» για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε τα λαχανικά σ’ ένα σκεύος. Σ’ ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε τις πίτες. Απλώνουμε μια στρώση σάλτσας στην κάθε πίτα, συνεχίζουμε με τα λαχανικά, την φρέσκια ρίγανη και τέλος το τυρί. Ραντίζουμε πάλι με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν ωραίο χρώμα οι πίτσες. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΤην ώρα που το δοκίμασα στο Seminar Project με τον Γιάννη Λουκάκο , κατάλαβα πως αυτό είναι πλέον το αγαπημένο μου πιάτο ! Και για αυτό πήρα την απόφαση να την γράψω την συνταγή εδώ , αλλά και να την κάνω και στο Συνταγές που Αρέσουν FoodTube στο Youtube ! Για να δούμε τα υλικά: - 3 κύβοι ζωμού κοτόπουλο διαλυμμένοι σε 1.500 ml νερό - 400 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio, καρολίνα) - 120 γρ. ελαιόλαδο - 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο - 200 γρ. κρασί λευκό - 150 γρ σάλτσα ντομάτας με σκόρδο - 150 γρ σάλτσα ντομάτας με βασιλικό - 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη - 60 γρ. βούτυρο φρέσκο - 50 γρ. φέτα, τριμμένη - 10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο - 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο - Αλάτι - Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση : - Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό κατά την διάρκεια όλης της παρασκευής του πιάτου. - Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. - Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. - Προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. - Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. - Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente. - Προσθέτουμε τις σάλτσες ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. -Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη φέτα, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά.
Πηγή: syntagespouaresoun.blogspot.grΚαταπληκτική συνταγή για τους λάτρεις του γλυκόξινου, δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Ν/Α Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για το χοιρινό 450 γρ. χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε κύβους 45 γρ. κορν φλάουρ 65 γρ. αυγό, χτυπημένο 20 γρ. ηλιέλαιο 100 γρ. κρεμμύδι, φρέσκο, κομμένο σε χοντρές φέτες 80 γρ. πιπεριά πράσινη, κομμένη σε χοντρά καρέ 120 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε χοντρά καρέ 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά καρέ Τζίντζερ, ψιλοκομμένο Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Κορν φλάουρ Γλυκόξινη σάλτσα Κάσιους καβουρδισμένα Αλάτι Για τη γλυκόξινη σάλτσα 230 γρ. νερό 150 γρ. ζάχαρη 80 γρ. ξίδι λευκό 60 γρ. κέτσαπ 10 γρ. σάλτσα σόγιας κορν φλάουρ αλάτι Εκτέλεση Για το χοιρινό Σ’ ένα μπολ βάζουμε το χτυπημένο αυγό και το χοιρινό και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας από το αυγό, σε όλες τις πλευρές του. Σουρώνουμε την περίσσια ποσότητα αυγού και προσθέτουμε στο μπολ το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί και πάλι καλά όλο το κρέας από το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και να μαγειρευτεί. Αποσύρουμε το χοιρινό σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά. Αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι να πάρουν έντονο και χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το χοιρινό και τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλασάρει η σάλτσα. Για τη γλυκόξινη σάλτσα Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κόρν φλάουρ. Δένουμε τη σάλτσα με το κόρν φλάουρ και περνάμε από σίτα. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΜία gourmet συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : για 4 μερίδες. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για το ντιπ ροκφόρ 200 γρ. τυρί ροκφόρ 100 γρ. γιαούρτι 40 γρ. κρέμα γάλακτος 60 γρ. γάλα Για τις φτερούγες σχάρας και το τελείωμα του πιάτου 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, κομμένες στη μέση 40 γρ. χυμός λάιμ 80 γρ. ελαιόλαδο 50 γρ. σουσάμι αλάτι σάλτσα μπάρμπεκιου ντιπ ροκφόρ Εκτέλεση Για το ντιπ ροκφόρ Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για τις φτερούγες σχάρας και το τελείωμα του πιάτου Σ' ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 15-30 λεπτά, μέχρι να μαριναριστούν οι φτερούγες. Τοποθετούμε τις φτερούγες σε καλά προθερμασμένη σχάρα και τις ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, γυρνώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αποσύρουμε τις φτερούγες από τη σχάρα, τις βάζουμε σ' ένα μπολ και προσθέτουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου και το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις φτερούγες σε μια πιατέλα και τις σερβίρουμε με το ντιπ ροκφόρ. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΜοναδική πρόταση από τον Γιάννη Λουκάκο που θα σας ξετρελάνει. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : Για 1 ταψί 20 εκ. Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 45΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 150 γρ. βάση μπισκότου για τσιζκέικ 550 γρ. τυρί κρέμα 170 γρ. ζάχαρη 2,5 γρ. αλάτι 150 γρ. αυγά 20 γρ. κρόκους αυγών 75 γρ. κρέμα γάλακτος 8 γρ. βανίλια, εκχύλισμα 5 γρ. ξύσμα λεμονιού Εκτέλεση Βουτυρώνουμε το ταψί και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος κομμένο σε κύκλο στη διάμετρο του σκεύους. Στρώνουμε τη βάση του μπισκότου πιέζοντας με το χέρι για να στρώσει ομοιόμορφα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, για 3 λεπτά περίπου. Κατά διαστήματα, αφαιρούμε από τα τοιχώματα όσο μείγμα έχει κολλήσει. Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους μαζί. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού σε 4 δόσεις, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί πλήρως η προηγούμενη δόση πριν βάλουμε την επόμενη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα και αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στη βάση του μπισκότου και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής το απλώνουμε ομοιόμορφα, φροντίζοντας να αφαιρέσουμε τις φουσκάλες αέρα που έχουν δημιουργηθεί στο μείγμα. Τοποθετούμε το ταψί με το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί στο οποίο προσθέτουμε τόσο χλιαρό νερό ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση του ταψιού που περιέχει το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Για να αφαιρέσουμε το τσιζκέικ από το σκεύος, αφήνουμε το ταψί μέσα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια περνάμε περιμετρικά μ’ένα μαχαίρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από το ταψί, το γυρνάμε ανάποδα και χτυπάμε λίγο τη βάση του σκεύους για να βγει πιο εύκολα το γλυκό. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και, με τη βοήθεια ενός πιάτου πάλι, αναποδογυρίζουμε το γλυκό ώστε να «πατήσει» επάνω στη μπισκοτένια βάση του και να έρθει επάνω η κρεμώδης επιφάνειά του. Μπορούμε να σερβίρουμε. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΦανταστική σάλτσα ψαριού από τον Γιάννη Λουκάκο. Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος. Μερίδες : Για 2 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬✬✬ Υλικά 50 γρ. βούτυρο 80 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 80 γρ. φινόκιο, σε λεπτές φέτες 25 γρ. αλεύρι 100 γρ. κρασί λευκό 500 γρ. ζωμό ψαριού 100 γρ. κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένη στο μισό 10 γρ. χυμό λεμόνι σαφράν αλάτι Εκτέλεση Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και ιδρώνουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σουρώνουμε τη σάλτσα σε σινουά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το σαφράν και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι, και σερβίρουμε. Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΓιάννης Λουκάκος , Σεφ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το κολοκύθι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ρεβίθια και τον ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι και να αρχίσει να χυλώνει η ρεβιθάδα. Τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον χυμό λάιμ. Για 6 μερίδες ΥΛΙΚΑ 30 γρ. ελαιόλαδο 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο 80 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ 60 γρ. ντομάτα κονκασέ 800 γρ. ρεβίθια, βρασμένα 400 γρ. ζωμό κοτόπουλου 15 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 20 γρ. χυμό λάιμ αλάτι Mια μερίδα περιέχει: Θερμίδες kcal 285.7 14 % Λιπαρά 6.5 g 9 % Κορεσμένα λιπαρά 0.8 g 4 % Σάκχαρα 0.3 g 0 % Νάτριο 0.8 g 32 % Φυτικές Ίνες 1.5 g 6 % της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (2.000 kcal) ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ Ειρήνη Τζεϊναράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Εναλλακτικά, για πιο υγιεινή εκδοχή Για μια πιο υγιεινή βερσιόν της συνταγής, βάζουμε το κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι για να σοταριστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και το κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε με τα υγρά που θα βγάλουν. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τον ζωμό κοτόπουλου με ζωμό λαχανικών. Ρεβίθια, καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης Η θρεπτική αξία του ρεβιθιού είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα αν συνδυαστεί με αμυλούχα τρόφιμα προσφέρει στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία Είναι πλούσια πηγή: φυτικών ινών φυλλικού οξέος υδατανθράκων ασβεστίου σιδήρου μαγνησίου χαλκού καλίου βιταμινών Α , Β1, Β2, Β6, Β12, C, νιασίνης Προστασία από πολλές παθήσεις Δεν έχει νάτριο και χοληστερόλη. Προστατεύει τον άνθρωπο από πολλές παθήσεις, όπως: τη στεφανιαία νόσο την αρτηριοσκλήρωση την οστεοπόρωση τον καρκίνο του παχέος εντέρου άλλες παθήσεις Πηγή loading...
Πηγή: frapedoypoli.blogspot.gr/search/label/Συνταγές¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος Μερίδες : Για 8 άτομα (Ένα ταψί 37x23x7εκ). Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄. Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬ ✬✬ Υλικά Για τον μουσακά λαχανικά μουσακά 1.400 γρ. σάλτσα κιμά 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ 100 γρ. παρμεζάνα Για τα λαχανικά μουσακά ηλιέλαιο για τηγάνισμα 1.000 γρ. μελιτζάνα, σε φέτες 900 γρ. κολοκύθι, σε φέτες 1.000 γρ. πατάτες, σε φέτες 15 γρ. αλάτι Εκτέλεση Για τον μουσακά Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε σειρές. Από πάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση. Στρώνουμε με τη μισή δόση κιμά και σκεπάζουμε στρώνοντας σε σειρές τα κολοκύθια. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά και σκεπάζουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Για τα λαχανικά μουσακά Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Ζεσταίνουμε στους 160οC και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες διαδοχικά. Μόλις τηγανιστούν τα αποσύρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε. Tip Ο μουσακάς μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Προτού τον μαγειρέψουμε θα χρειαστεί να τον αποψύξουμε. Πηγή - www.yiannislucacos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr