τουρτα μπλακ φορεστ βεφα αλεξιαδου | μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | μπλακ φορεστ βεφα | cheesecake φραουλα ακης | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | μπανοφι συνταγη με ζαχαρουχο γαλα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Κέτσαπ... μια σάλτσα θρύλος!! Μια σάλτσα που ασκεί άπειρη γοητεία σχεδόν σε όλους αλλά κυρίως στους εφήβους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία της και ... μήπως είναι ευκαιρία να τη μάθουμε;; Ας δούμε λίγες πληροφορίες... Οι Κινέζοι τον 17ο αιώνα, συνόδευαν τα ψάρια τους με μια σάλτσα που έφτιαχναν από καρύδια, μανιτάρι, φασόλια και αντζούγες και η οποία ονομάζονταν ketsiap ή kecap. Η συγκεκριμένη σάλτσα αγαπήθηκε στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κι από κει μεταφέρθηκε στην γγλία από κάπους ναυτικούς. Στην Αγγλία, ξαναβαφτίστηκε ketchup! H σημερινή μορφή όμως της σάλτσας με τις ντομάτες πρωτοεμφανιστηκε στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ κάπου στο 1790 ενώ το 1876,ο H.Heinz την παρήγαγε για πρώτη φορά μαζικά. Οι Αμερικανίδες νοικοκυρές την αποδέχουνται σαν ...ευλογία μιας και έχουν πια έτοιμη σάλτσα για τα φαγητά τους. Από τότε η ketchup έχει, κυριολεκτικά, κατακυριεύσει τον κόσμο και ειδικότερα τον κόσμο τους γρήγορουτ φαγητού σε κάθε της μορφή. Απαλή, καυτερή, πικάντικη ή όχι συνοδεύει ένα πλήθος από πιάτα που τους χαρίζει όχι μόνον γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, όμως, περιέχει και περιττές θερμίδες! Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξουμε μια δική μας κέτσαπ;;; Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και να ρυθμίσουμε τη γεύση και τις θερμίδες της. Η σημερινή μου πρόταση είναι η δεύτερη για κέτσαπ και είναι εξίσου νόστιμη και αρωματική με την πρώτη που σας είχα προτείνει ΕΔΩ αν και χωρίς τα αρωματικά και τις πιπεριές ... μόνον με μπαχαρικά που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μας!!! Η συνταγή ανήκει στον Αλ. Παπανδρέου, είναι απλή κι εύκολη με εξαιρετικό αποτέλεσμα!!! Ένα είναι το μειονέκτημά της... όταν αρχίσεις να τη γεύεσαι δεν μπορείς να σταματήσεις... προσοχή λοιπόν!!!!! -:)) ΥΛΙΚΑ 12 ώριμες ντομάτες * 3 μ ξερά κρεμμύδια 2 σκελίδες σκόρδου (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένες 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 1/2 κ.σ. αλάτι 4-5 κ όκκοι από μαύρο πιπέρι 100 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι 3 κ.σ. ζάχαρη μαύρη (ή καστανή) 1/4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες όπως μάθαμε ΕΔΩ . Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο multi. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα πολτοποιούμε κι αυτά μαζί με τις σκελίδες σκόρδου στο multi. Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα που έχουμε πολτοποιήσει σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μηλόξιδο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, την μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει. Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείται μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. TIPS * Εάν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες ή δεν έχουμε χρόνο να τις ξεφλουδίσουμε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με 6-7 συσκευασίες των 250 γρ. από ντοματάκια κονκασέ. Πηγή: Βιβλιοθήκη Γεύσης της Καθημερινής, "Ντομάτα", Αλ. Παπανδρέου

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Μία φαντασική πρόταση από τον Chef Aλέξανδρο Παπανδρέου Ημέρα προβολής 01/12/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή. ~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~ 500 γρ. λιγκουίνι 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 πιπεριά Φλωρίνης 250 γρ. ντομάτα 40 γρ. σόγια σος 1 μικρό κρεμμύδι 1 σκελ. σκόρδο 6 κ.σ. ελαιόλαδο ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak 100 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί Αλάτι-πιπέρι ~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~ Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ντομάτα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τοποθετούμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς, για 1-2 λεπτά, για να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και την καπνιστή πάπρικα. Σβήνουμε με τη σόγια. Ρίχνουμε τη ντομάτα, σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, να μαγειρευτεί. Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος δένουμε με μια κουταλιά βούτυρο και ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα λιγκουίνι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί. Πηγή - Chef On Air

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Το ikariamag.gr διοργανώνει ένα σαββατοκύριακο 20-21 Δεκεμβρίου στην υπέροχη σκεπαστή ζεστή αυλή του Spiti Cocktail Bar με… γεύση Ικαρίας! (Λ. Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι) – Ικαριακό Παντοπωλείο ikariastore.gr: Ευκαιρίες για δώρα με προϊόντα και αγαθά της Ικαρίας. Θα βρείτε: Μελομακάρονα, Κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, μέλια, μαρμελάδες, κρασιά, λικέρ, βότανα, μεζέδες, σαπούνια, φυτικά προϊόντα, βιβλία. Όλο το Σαββατοκύριακο! – Ικαριώτικος Μπουφές από τη Νταϊάνα Κόχυλα! Την Κυριακή από τις 2 το μεσημέρι, μέχρι τις 9 το βράδυ! – Ικαριακό μενού από το Spiti Cocktail Bar: Ροφήματα, γλυκίσματα, κρασιά, κοκτέηλ με βάση ικαριακές πρώτες ύλες! Σάββατο +Κυριακή +ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – Σάββατο: 22:00 – Πάρτι με τον Ικαριώτη Dj Χριστόφορο Κούβδο. – Κυριακή 19:00 –  Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ικαριώτη Ηλία Φουντούλη: “The Real Greek Yogurt Book” – Παρουσιάζουν: Νταιάνα Κόχυλα, Ηλίας Φουντούλης, Άννυ Μπλάνα. O Ηλίας Φουντούλης μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι στο νέο του βιβλίο ‘’The Real Greek Yogurt Book’’ και μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του προϊόντος, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα! Με τη σφραγίδα της επαγγελματικής του πορείας στη γαστρονομία, ο Ηλίας μας μαθαίνει όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για μια από τις πιο αγαπημένες τροφές στον κόσμο, που η Ελλάδα παράγει και εξάγει με επιτυχία εδώ και δεκαετίες. Παρουσιάζουν: Συγγραφέας: Ηλίας Φουντούλης Ο Ηλίας, σπούδασε γεωπονία και ζωική παραγωγή αλλά βρέθηκε στο χώρο της δημοσιογραφίας γεύσης. Το The Real Greek Yogurt Book είναι το πρώτο του βιβλίο. Εκδότρια: Άννυ Μπλάνα Η  Άννυ Μπλάνα έχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διαφήμισης και των γραφιστικών τεχνών κυκλοφορεί τα Annie Blana Books μια μοναδική σειρά βιβλίων μαγειρικής που χαρακτηρίζονται από καλαισθησία, υπέροχο σχεδιασμό, μαγικές φωτογραφίες. Επίτιμη καλεσμένη: Νταϊάνα Κόχυλα Η Νταϊάνα Κόχυλα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από πατέρα μάγειρα και μητέρα λιτοδίαιτη. Είναι νησιώτισσα Αμερικανοκαριωτάκι, μαγείρισσα, δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιάστρια! – Κυριακή 21:00 – Πάρτι με τον παραγωγό του Εν λευκώ, Ικαριώτη, Δημήτρη Παπαϊωάννου Εδώ και το Facebook Event

Πηγή: toarkoudi.gr

Ένα σουτζούκι από τον Μιράν απογειώνει την γεύση της καταπληκτικής σούπας με σπανάκι του σεφ Παπανδρέου. Συνταγή : Gοurmed.gr Μερίδες : για 4 μερίδες Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 1,5 κιλό σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο 3 πατάτες 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα Ξύσμα από μισό λεμόνι 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών 100 γραμμάρια κρέμα τυριού 200 γραμμάρια σουτζούκι Μιράν Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το σουτζούκι σε μικρά κομμάτια. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε το σουτζούκι για 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματα του και το τοποθετείτε σε ένα μπολ. Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε για ένα λεπτό. Στην συνέχεια προσθέτετε το σπανάκι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Συνεχίζετε προσθέτοντας τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και περιχύνετε με τον ζωμό. Σιγοβράζετε για 15-17 λεπτά και στην συνέχεια αφαιρείτε λίγο από το υγρό σε ένα μπολ στην άκρη και το κρατάτε. Περνάτε την σούπα από το μίξερ η ένα μπλέντερ και την τοποθετείτε πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Εάν είναι πολύ πηχτή και την θέλετε πιο αραιή μπορείτε να προσθέτετε από το ζουμί που έχετε κρατήσει στο μπολ. Σερβίρετε σε βαθιά ατομικά λευκά μπολ προσθέτοντας μια κουταλιά κρέμα τυριού και από πάνω το σοταρισμένο σουτζούκι. Πηγή - gourmed.gr

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Μία γλυκιά πρόταση του Chef Αλέξανδουυ Παπανδρέου που θα σας ξετρελάνει. Συνταγή : Αλέξανδρος Παπανδρέου (Chef on air) Μερίδες : Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Ημέρα προβολής : 09.04.2015 Yλικά 200 γρ. γάλα καρύδας 200 γρ. κρέμα καρύδας 75 γρ. ζάχαρη 3 κ.σ. ταχίνι 4 φύλλα ζελατίνης 1 βανιλίνη Για την σάλτσα: 260 γρ. κόκκινα φρούτα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) 80 ml μαυροδάφνη 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο Εκτέλεση Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα καρύδας, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το ταχίνι, την κρέμα καρύδας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι. Τοποθετούμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα με το γάλα καρύδας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσουν. Περνάμε το μείγμα της πανακότας από ψιλή σίτα. Έπειτα τη μοιράζουμε σε μικρά φορμάκια σιλικόνης, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να πήξει. Σωτάρουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, τις φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και λιώνουμε τα κόκκινα φρούτα με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και την αφήνουμε να κρυώσει. Στο τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Βυθίζουμε τα μικρά φορμάκια σιλικόνης με την πανακότα σε μια μεγαλύτερη φόρμα ή σε ένα μπολ με ζεστό νερό, για λίγα δευτερόλεπτα, και την ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με την πανακότα με 2-3 κουταλιές από την σάλτσα κόκκινων φρούτων και γαρνίρουμε με δυόσμο. Πηγή - Chef On Air

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Μία εύκολη και γρήγορη σαλάτα για το μεσημεριανό σας Συνταγή : Αλέξανδρος Παπανδρέου. Μερίδες : για 4 άτομα Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Ημέρα προβολής : 10.04.2015 Υλικά 400 γρ. κόκκινες φακές 2 αβοκάντο 1 πράσινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 30 ντοματίνια 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο 4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με σύκο Kalamata Papadimitriou 50 ml ελαιόλαδο Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό προσθέτουμε τις κόκκινες φακές και τις βράζουμε για 20-25 λεπτά. Όταν οι φακές είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις κρυώνουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Μόλις στραγγίξουν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την πράσινη και την κίτρινη πιπεριά, τα ντοματίνια, τον δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι με σύκο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε κάθετα σε φέτες πάχους ½ εκατοστού. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Έπειτα τα σωτάρουμε σε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά συνολικά, και από τις 2 πλευρές. Βάζουμε τις ψημένες φέτες αβοκάντο πάνω από τη σαλάτα και σερβίρουμε. Πηγή - Chef On Air

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Φανταστική κοτόπιτα για όλες τις ώρες. Συνταγή : Αλέξανδρος Παπανδρέου. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Ημέρα προβολής : 02.11.2015 Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή > ֍ Yλικά 8 φύλλα κρούστας 800 γρ. κοτόπουλο ψητό 1 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ.βούτυρο Soft Lurpak 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 πράσινη πιπεριά 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 200 γρ.τυρι Arla αυθεντικό regato τριμμένο 100 γρ. τυρι Arla mozzarella τριμμένη 3 κ.σ.μουστάρδα με θυμαρίσιο μέλι Klamata Papadimitriou 150 ml. ζωμό κοτόπουλου 2 κλων θυμάρι βούτυρο Lurpak Soft για επάλειψη αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση Κόβουμε τις πολύχρωμες πιπεριές σε μικρά μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί καλά, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σωτάρουμε τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, τη μουστάρδα με μέλι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου, βάζουμε το φρέσκο θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κοτόπουλο, το οποίο έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια με τα χέρια, προσθέτουμε τις σωταρισμένες πιπεριές και ανακατεύουμε. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και αλείφουμε με ένα πινέλο ένα αντικολλητικό ταψί. Στη συνέχεια απλώνουμε κάτω 4 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Απλώνουμε ένα πέμπτο φύλλο κρούστας χωρίς βούτυρο και ρίχνουμε τη γέμιση με το κοτόπουλο και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει το μείγμα σε όλο το ταψί και προσθέτουμε την τριμμένη mozzarella. Βουτυρώνουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα, διπλωμένα, από πάνω. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο και κλείνουμε την πίτα. Χαράζουμε, ελαφρώς, την πίτα σε τετράγωνο σχήμα ή σε ρόμβους, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά. Πηγή - Chef On Air

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Εύκολο και γρήγορο ριζότο για το μεσημεριανό σας τραπέζι. Συνταγή : Αλέξανδρος Παπανδρέου. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 10΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 500 g καστανό ρύζι Agrino Brown Family για γεμιστά και ριζότο 1 πράσινη πιπέρια ψιλοκομμένη 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη 2 καρότα κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια 2 κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ξύσμα από 2 λεμόνια χυμό από ½ λεμόνι 5 κ.σ. ελαιόλαδο 200 g λευκό κρασί 1 λίτρο ζωμό λαχανικών 100 g γραβιέρα τριμμένη 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε μέσα 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με την πράσινη πιπεριά, την κίτρινη πιπεριά, τα καρότα και τα κολοκυθάκια για 3-4’ και όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καστανό ρύζι Agrino για 1’και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το ριζότο. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά και σερβίρουμε. Διατροφική Αξία «Έκρηξη» βιταμίνης C! Οι πιπεριές και τα λεμόνια αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C η οποία υποβοηθά τον σίδηρο που κρύβεται στο καστανό ρύζι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό. Πηγή - γαστρονόμος

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Φανταστική συνταγή από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου για το μεσημεριανό σας. Συνταγή : Αλέξανδρος Παπανδρέου. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 1 αρνίσιο μπούτι (1500 - 1800 γρ.) 1 φινόκιο 3 σκελ. σκόρδο 3 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο 1 κ.σ. αλεύρι 120 ml λευκό κρασί 180 ml ζωμό λαχανικών 60 ml λευκή κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι - λεμόνι Kalamata Papadimitriou 3 κ.σ ελαιόλαδο 3 κ.σ βούτυρο Lurpak αλάτι - πιπέρι Για τα ψητά λαχανικά 1 μελιτζάνα 1 ξερό κρεμμύδι 1 πράσινη πιπεριά 2 κολοκυθάκια 3 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. βούτυρο Lurpak αλάτι - πιπέρι Εκτέλεση Τοποθετούμε μια γάστρα κατάλληλη για μάτι γκαζιού ή ηλεκτρική κουζίνα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, θωρακίζουμε το αρνίσιο μπούτι από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα και το αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε το κρέας από τη γάστρα και σωτάρουμε το φινόκιο, το σκόρδο, το τζίντζερ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αρνί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσαμικού, προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε τη γάστρα, την βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 2-2½ ώρες. Έπειτα, σε ένα σχαροτήγανο προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε τα λαχανικά. Βάζουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κολοκυθάκι, την πράσινη πιπεριά και το κρεμμύδι. Σερβίρουμε το αρνίσιο μπούτι με τα ψητά λαχανικά και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο. Πηγή - Chef στον Αέρα

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Παπατζίδικο ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν Από την πολυπολιτισμική κουζίνα μιας ακμάζουσας Σμύρνης έρχεται ένα ημιεξωτικό ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν, λαμπερό σαν την ανατολή, μίνιμαλ όμως σε υλικά και εκλεπτυσμένο, όπως πολλά εδέσματα της τότε πρωτεύουσας της Μικράς Ασίας. Ιδιαίτερο πιάτο, με έξυπνα συντονισμένη την γλύκα της πυκνής σάλτσας, θελκτικό και νόστιμο, κινείται ανάμεσα σ’ ένα εξευγενισμένο πλακί κατσαρόλας και σε μια ελαφριά βάση για κάρι. Το αυθεντικό του όνομα είναι ψάρι παπατζίδικο, που ακούγεται σατανικά σουρεάλ, αφού το πιάτο δεν περιέχει την παραμικρή κομπίνα ούτε τζόγο παρά μόνον πραγματικό ψάρι και δη καθαρό από κεφάλια και ουρές, ιδανικά αυτό που λέμε πλέον, φιλεταρισμένο. Περί ονόματος αναζητήσεις και εικασίες Άγνωστη παραμένει η ιστορία του βαφτίσματος. Η συνταγή καταγράφεται με τη συγκεκριμένη ονοματοδοσία στο βιβλίο Το τετράδιο της Ερατώς, της Λίζας Μιχελή, στο οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Εκεί βασίζεται και η εδώ εκτέλεση. Σαφώς, η γεύση του πιάτου εν δυνάμει θα ξετρέλαινε και τους παπάδες (ιερείς) και τους παπατζήδες της Σμύρνης. Η πρώτη κατηγορία (ιερείς και καλόγεροι) ενδεχομένως θα το γεύονταν ανάμεσα σε άλλες τσαχπίνες λιχουδιές που έδιναν ευχαριστήριο νόημα στις νηστείες και καταλάγιαζαν τα γουργουρητά στις στρογγυλές κοιλιές τους. Ως σύνθεση άλλωστε, το ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν μοιάζει να βγαίνει από λιτή κουζίνα, καλογερική. Είναι σαν να έλυσε κάποιος σπιρτόζος, μοναστηριακός μάγειρας έναν γρίφο του τύπου «τι στο καλό/διάτανο ενδιαφέρον κάνεις μόνο με κρεμμύδια, μπακαλιάρο και λαδόξιδο;» Το σαφράν -εικάζω- θα πρέπει να ήταν η επιτομή της τελικής έμπνευσης του καλλιτέχνη μοναχού, ο οποίος κοιμήθηκε με την σπαζοκεφαλιά και το πρωί τούρθε θεόσταλτη η ιδέα. Ίσως, κάπως έτσι, ένας ανήσυχος δούλος του θεού Ευφρόσυνος ή Νεκτάριος ή … (ουατέβερ) να πρωτόκαμε τη σοφιστικέ συνταγή. Στην άλλη κατηγορία, οι κοινωνικώς έσχατοι παπατζήδες θα μπορούσαν επίσης να παράγγελναν ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν σε μαγειρείο και να απολάμβαναν την φωτεινή του γλύκα στις καλές μέρες. Όντας δηλαδή ματσωμένοι, τις γιορτές ή κάποιες Παρασκευές ή πρωτομηνιές, έχοντας προηγουμένως μαδήσει περισσότερα -πληρωμένα στο τέλος του μήνα- κορόιδα. Στον παπά τα κονομούσακαι σ’ εσένα τ’ ακουμπούσαγιατί σ’ είχα στην καρδιά μουτέλεια νοικοκυρά μου– Ο παπατζής – 1934 Ή να τους τόφτιαχνε η τέλεια νοικοκυρά τους, όπως λέει και το άσμα. Ιντριγκαδόρικη εκδοχή, λιγότερο πιθανή και πλήρως ανεπιβεβαίωτη. Τέλος, η συνταγή δεν κολλάει ούτε στον πλέον επώνυμο παπατζή της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, τον Γεώργιο Παπανδρέου (παππού του ΓΑΠ), παρότι είχε άπειρα σούρτα-φέρτα με την Σμύρνη ως Διοικητής Χίου μέχρι την καταστροφή της και απ’ τα θέατρα της Σμύρνης είχε αφιχθεί στο νησί, το 1920 η ντίβα του θεάτρου και δεύτερη σύζυγός του Κυβέλη. Επειδή, ο μετέπειτα γέρος της δημοκρατίας ‘επιβραβεύτηκε’ απ’ το ΚΚΕ με το ανεξίτηλο παρατσούκλι του παπατζή στα 1944, πολύ αργότερα απ΄το χρονικό πλαίσιο 1867-1919, στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο. Αν κάποιος φίλος-αναγνώστης διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το όνομα και την ιστορία του παπατζίδικου ψαριού, παρακαλώ ας συνεισφέρει. Το καλύτερο παπατζίδικο ψάρι είναι το φρέσκο Στην εδώ συνταγή χρησιμοποιήθηκαν φιλέτα τσιπούρας βιολογικής καλλιέργειας. Όμως κάλλιστα, οποιοδήποτε φιλέτο φρέσκου ψαριού θα έκανε. Η μεστή σάλτσα κρεμμυδιών υποστηρίζει επίσης άριστα τα ψάρια με λευκό ή/και αφράτο κρέας και πιο ουδέτερη γεύση-υφή, όπως ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, η πέρκα, η γλώσσα κλπ. Επιπλέον, αυτή η σάλτσα κρεμμυδιών ακολουθεί τη λογική παρασκευής που συναντάμε και στην πολίτικη κουζίνα. Δηλαδή, τα κρεμμύδια πρώτα βράζουν και μετά πολτοποιούνται, με στόχο να είναι μεν το πιάτο εύγευστο αλλά και ελαφρύτερο. Ενδιαφέρον βήμα αποτελεί το πέρασμα του ψαριού από το μίγμα ξιδιού-σαφράν, μια ιδέα που συνδιαλέγεται με το δυτικό σαβόρο. Έτσι, εξισορροπείται η γλύκα των κρεμμυδιών και το τελικό πιάτο αποκτάει έξτρα άρωμα, βάθος και μια υπόνοια οξύτητας. Με δυο λόγια Ανεξαρτήτως ιστορίας, το ψάρι παπατζίδικο ή φιλέτο ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν είναι ένας από τους ωραίους, απλούς τρόπους να ευχαριστηθείτε οποιοδήποτε καθαρισμένο από κεφάλια και ουρές ψάρι ή κομμένο σε φέτες. Ακόμη, λόγω της γεμάτης σάλτσας, ταιριάζει ιδιαίτερα στα λευκότερα κρέατα απ’ τους καλόβολους ιχθύες με τα ελάχιστα κόκαλα, αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι. Τι θα πιείτε Ξεπεράστε το κλασικό ταίριασμα του λευκού κρασιού και συνοδέψτε το χρυσοκίτρινο ψάρι με κρεμμύδια και σαφράν της Σμύρνης με ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Επιλέξτε ένα ελαφρύ, ξηρό ροζέ κρασί, με έντονη, τραγανή οξύτητα ή ένα απαλό, φρουτώδες μεσαίου όγκου. Παπατζίδικο ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν Προετοιμασία: 15 λεπτά και μισή ώρα περίπου το μαγείρεμα. Έχετε απ’ την αρχή τα κομμάτια του ψαριού έτοιμα στο τελικό μέγεθος, ώστε να ψηθούν ως έχουν στη σάλτσα. Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή. Υλικά (για 4 άτομα)700-800 γρ. φιλέτα ψαριού700-800 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες1 lt νερό2 γρ. σαφράν (σκόνη ή στήμονες) – χωρισμένη στα 212 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί5 κ.σ. ελαιόλαδοαλάτι, πιπέριμερικά φυλλαράκια μαϊντανού ή/και ελάχιστος ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα Προετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Τα βάζετε στο νερό με τον μισό κρόκο να βράσουν (μέτρια φωτιά) για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Σουρώνετε, κρατώντας το μισό από το ζουμί των κρεμμυδιών και πολτοποιείτε τα κρεμμύδια. Αν θέλετε πιο φίνο αποτέλεσμα, μπορείτε να περάσετε τον πολτό από τρυπητό. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε τον πολτό των κρεμμυδιών σε ευρύχωρο, ανοιχτό σκεύος (ιδανικά να χωράει σε 1 στρώση όλα τα κομμάτια του ψαριού), προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο από το ζουμί των κρεμμυδιών που στραγγίσατε (max. το μισό).Βράζετε για 10 λεπτά (μέτρια φωτιά, προς χαμηλή) ώστε να μείνει ελάχιστο κρεμμυδο-υγρό και το ελαιόλαδο (γενικά τα κρεμμύδια βγάζουν ζουμί, ακόμη κι αν τα στραγγίζεις). Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι.Σημείωση: Είναι σημαντικό σ’ αυτό το σημείο να συντονίσετε πλήρως τη σάλτσα σε αλατοπίπερο. Άπαξ και το ψάρι προστεθεί, είναι αρκετά δύσκολο να ανακατέψετε τη σάλτσα, χωρίς το ψάρι να διαλυθεί. Μαγειρεύετε τα φιλέτα ψαριού: Σε ανοιχτό μπολ ανακατεύετε το ξίδι με τον υπόλοιπο κρόκο (1 γρ.) και βουτάτε μέσα τα κομμάτια του ψαριού, να καλυφθούν παντού.Τα τοποθετείτε οριζόντια μέσα στη σάλτσα κρεμμυδιών, σκεπάζετε και μαγειρεύετε 4-5 λεπτά. Ο χρόνος ισχύει για την φιλεταρισμένη τσιπούρα, που είναι λεπτή. Προσαρμόστε τον, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων, έχοντας κατά νου να μην παραψηθούν. Σερβίρισμα: Βγάζετε λίγη σάλτσα σε κάθε πιάτο και μεταφέρετε πάνω της το ψάρι. Πασπασπαλίστε με ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή συνοδεία στο παπατζίδικο ψάρι με κρεμμύδια, ξίδι και σαφράν είναι τα λαχανικά (στον ατμό ή βραστά ή ψητά), τα χόρτα και το ρύζι.

Πηγή: pandespani.com

Έκανα την γνωστή συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου με μικρές αλλαγές! Συστατικά Στα γρήγορα Κυρίως Πιάτα Κρεατικά Άλλες κατηγορίες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές Όλες οι συνταγές 2 κιλά αγριογούρουνο από σπάλα κομμένο κομμάτια 4  εκατοστών. 3 καρότα κομμένα ροδέλες 2 εκατοστών. 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα χοντρά κομμάτια. 2 κλωνάρια σέλινο κομμένο στα δύο. 4-5 καρφάκια γαρύφαλλο. 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι. 750 γραμμάρια κόκκινο κρασί μπρούσκο. 1/3 του φυλτζανιού λάδι. 3 κουταλιές σούπας αλεύρι. Ζεστό νερό(αν χρειαστεί). 2 κουταλιές  σούπας μέλι. Αλάτι.Πιπέρι. 1&1/2 κιλό πατατούλες μικρές καλά πλυμένες με το φλούδι. Οδηγίες Μαρινάρισμα: σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου και προσθέτουμε τα καρότα τα κρεμμύδια το σέλινο τα γαρίφαλα και τους κόκκους μπαχαριού. Προσθέτουμε το κρασί και σκεπάζουμε καλά το μπόλ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο για να απορροφήσει το κρέας τα αρώματα της μαρινάδας. Περίπου κάθε 6 ώρες τα γυρίζουμε τα κομμάτια για να βραχούν όλα ομοιόμορφα. Ψήσιμο: Στραγγίζουμε τα κομμάτια, πετάμε το σέλινο και σουρώνουμε την μαρινάδα. Την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούςC. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κομμάτια του  κρέατος, του κρεμμυδιού και των καρότων για λίγη ώρα, απο όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ρίχνουμε αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με την μαρινάδα. Προσθέτουμε το μέλι κα ανακατεύουμε να διαλυθεί στο ζεστό ζωμό. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της  κατσαρόλας σε γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για τρείς ώρες και στη διάρκεια αυτή ανακατεύουμε το κρέας κάθε μια ώρα απαλά. Αν σωθούν τα υγρά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Όταν περάσουν οι τρείς ώρες ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και βάζουμε στο σκεύος τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη μία ώρα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αποτελειώνουμε το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γίνει η σάλτσα πιο φίνα, βγάζουμε το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα και πολτοποιούμε  τα υγρά που έχουν μείνει με τα κρεμμύδια. Σουρώνουμε και αν είναι αραιή η σάλτσα την βράζουμε λίγο ακόμη για να πήξει η σάλτσα. Λίγα μυστικά ακόμα Ένα γιορταστικό φαγητό που θέλει αρκετή προετοιμασία αλλά μας αποζημιώνει με την γεύση του!

Πηγή: mageirikesdiadromes.gr

(photo: Γεωργία Παπανδρέου) Μια παραλλαγή πάνω σε γνωστό καλοκαιρινό μαγειρικό θέμα, αν θέλεις να συνδυάσεις τα γνωστά «ασχημάτιστα» αβγά με ντομάτα ή καγιανά -τα οποία συνήθως τα κάνουμε τηγανητά- σε μια πιο ευπρόσωπη εκδοχή, κρυμμένα μέσα σε ντομάτες, μικρού σχετικά, μεγέθους. Δέχεσαι μια ξαφνική επίσκεψη ( ή απλά ένα δικό σου αίσθημα πείνας) και έχεις σπίτι σου μόνο αβγά, φέτα, μερικές μικρές ντομάτες. Για να μην κατηγορηθείς για προχειρότητα, ή αν θέλεις μόνο κάτι αλλιώτικο επειδή έχεις λαχταρήσει ντομάτες γεμιστές, «αλλά πού να βρεθούν τέτοια ώρα τα υλικά…» Πλένεις κι αδειάζεις τις ντομάτες όπως κάνεις για τα κλασικά γεμιστά. Γίνεται εύκολα και στο λεπτό γιατί οι ντομάτες είναι μικρές. Τις αραδιάζεις σε μια ταρτιέρα. Τη σάρκα και το χυμό τους τα περνάς από το μούλτι και σουρώνεις τα σπόρια (μπορείς να το παραλείψεις) πριν τα αναμείξεις με τα αβγά και τα αρτύματα της επιλογής σου. Μέσα σε κάθε ντομάτα κρύβεις κομματάκια φέτας. Συμπληρώνεις με το μείγμα αβγού- ντομάτας, φουρνίζεις, σερβίρεις με πράσινη σαλάτα και προαιρετικά με πατάτες ολόκληρες ψητές με τη φλούδα τους. Αν διαθέτεις και ένα δροσερό ροζέ ελληνικό κρασί βάλτο στα κολονάτα σου ποτήρια. Ταιριάζει! (photo: Γεωργία Παπανδρέου) Ντομάτες γεμιστές με καγιανά Υλικά 12 μικρές ντομάτες 6 αβγά 150 γρ. φέτα σε κομματάκια 1 ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 3-4 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ή θυμάρι ψιλοκομμένα Λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Κόβουμε τα καπάκια και αδειάζουμε τις ντομάτες. Τοποθετούμε μέσα σε καθεμιά από ένα-δυο κομματάκια φέτας και τις αραδιάζουμε σε στρογγυλή ταρτιέρα (ή μικρό ταψάκι). Ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους μέσα σε μπολ, ή στο multi και σουρώνουμε για να μην έχουμε σπόρια στο μείγμα (προαιρετικά). Λιώνουμε το κορν φλάουρ σε λίγο χυμό ντομάτας και το προσθέτουμε στο ψιλοκομμένο μείγμα της. Αναμειγνύουμε ελαφρά με πιρούνι τα αβγά, τα ενσωματώνουμε απαλά στη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά. Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε όσο μείγμα μας περίσσεψε γύρω τους μέσα στο σκεύος και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε. (photo: Γεωργία Παπανδρέου) Σημείωση Εναλλακτικά πασπαλίζουμε εσωτερικά τις ντομάτες με την προτεινόμενη ποσότητα του κορν φλάουρ, αντί να το διαλύσουμε στον χυμό. Αν δεν μας αρέσει η φέτα βάζουμε ένα άλλο τυρί της επιλογής μας.

Πηγή: bostanistas.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy