Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Λευτέρης Λαζάρου:«Ζαργάνα μου! Μία παλιά λαϊκή έκφραση που αναφέρεται στην κίνηση, τα μάτια και την ωραία φιγούρα. Αναφερόμενος στη ζαργάνα, έχω πάντα στο μυαλό μου το χυμώδες κρέας της και τα εκπληκτικά της αρώματα, ίδια με αυτά της όμορφης μεσογειακής γυναίκας. Η γλυκιά λιπαρότητά της μου έδωσε τη δυνατότητα στη συνταγή, εκτός από τη θάλασσα που είναι από μόνη της μια "Ελλάδα", να χρησιμοποιήσω και μυρωδιές από το βουνό, που είναι η άλλη "Ελλάδα". Η ώρα πλησιάζει και η Ολυμπιάδα χρειάζεται αβάντες. Και, αναμφίβολα, μία από αυτές είναι και οι εμπλεκόμενοι στην εστίαση. Για εμάς τους μαγείρους, το 2004 αποτελεί μια δεύτερη Ολυμπιάδα. Καλά ρεκόρ, λοιπόν, σε όλους μας!» Υλικά (για 4 άτομα) 8 ζαργάνες μεσαίου μεγέθους. 150 γρ. σταφίδα μαύρη. 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 1 ποτήρι κόκκινο κρασί μαυροδάφνη. 150 γρ. φάβα. 1 ποτήρι λευκό κρασί. 1 κ.γλ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη. 3 φύλλα δάφνη. 1 σκ. σκόρδο. Αλάτι, πιπέρι Παρασκευή Μουλιάζουμε τις σταφίδες με τη μαυροδάφνη και το μισό κρεμμύδι για 2 ώρες και μετά βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό. Χτυπάμε στο μπλέντερ και περνάμε από λεπτό σουρωτήρι. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το μισό ελαιόλαδο. Με το άλλο μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μέχρι να μελώσει. Ρίχνουμε τη φάβα ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε στη φάβα όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να βράσει. Όταν βράσει, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε τις ζαργάνες στη μέση και αφαιρούμε το κόκαλο και το κεφάλι. Τις ψήνουμε στο γκριλ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα τέσσερα πιάτα, από πάνω μια κουταλιά φάβα και από πάνω τα φιλέτα από τις δύο ζαργάνες. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ψάρια της Θάλασσας Όσπρια Μπαχαρικά / Αρωματικά Χόρτα Φρούτα Κρασί Μαγείρεμα: Ψητά - σούβλα - σχάρα Για μπουφέ
Πηγή: athinorama.gr/umamiΛαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου: H συνταγή αυτή αντανακλά την μεγάλη αγάπη του Λαζάρου, που είναι η ελληνική κουζίνα. Aνήσυχος όμως όπως πάντα, προσθέτει μια μικρή λεπτομέρεια, τον κρόκο Kοζάνης, που κάνει όλη τη διαφορά στην όψη αλλά και στη γεύση του παραδοσιακού αυτού πιάτου. Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 500 γρ. κιμάς χοιρινός 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι γκλασέ 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο 2 αβγά Χυμός από 1 λεμόνι 1 μεγάλο λάχανο 1 πρέζα κλωστούλες κρόκου Kοζάνης Αλάτι, πιπέρι Παρασκευή Kόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Kόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Zυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο τους ντολμάδες βάζοντας και ένα βάρος, για να μη μας ανοίξουν την ώρα που βράζουν. Bράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Tους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και το βάρος, παίρνουμε με βαθιά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο αβγά, το χυμό από ένα λεμόνι και τον κρόκο Kοζάνης και χτυπάμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Μοσχάρι Χοιρινό Μπαχαρικά / Αρωματικά Χόρτα Λαχανικά κηπευτικά Αυγά Στην κατσαρόλα Χειμώνας
Πηγή: athinorama.gr/umamiΥπάρχουν άπειρες συνταγές όπου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το αυγοτάραχο. Η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου του «Βαρούλκο» –με πετιμέζι, σόγια και δάφνη– είναι περίφημη, ενώ αυτή του Κυριακού του «Real Greek» με μπουράνι (ρύζι στο φούρνο) και θαλασσινά είναι πιο κοντά στην παράδοση. Η δική μου προτίμηση είναι παπαρδέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι, τις οποίες συνοδεύουμε φυσικά με ένα σκοτσέζικο single malt. Είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε ακόμη και στο μερακλή και θεριακλή πατέρα μου. Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα μπούκοβο 1 πρέζα σπόροι ξερού κόλιαντρου 2 καλές κ.σ. single malt whisky 1 καλή κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου 20 φετούλες αυγοτάραχο Μεσολογγίου 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Παρασκευή Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Όταν θα τις στραγγίξουμε, θα κρατήσουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόλιαντρο. Τα αφήνουμε να κάψουν λίγο και τα σβήνουμε με το ουίσκι. Προσθέτουμε το τρίμμα από το αυγοτάραχο και δύο κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι παπαρδέλες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώσπου να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις στραγγισμένες παπαρδέλες. Αν το νερό της σάλτσας έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει τα ζυμαρικά, για να είναι το φαγητό ζουμερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις φετούλες αυγοτάραχου, τρίβουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ζυμαρικά Αυγοτάραχο
Πηγή: athinorama.gr/umami Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση
Το συκώτι πεσκανδρίτσας είναι ένας σχεδόν άγνωστος αλλά πραγματικά κορυφαίος γκουρμέ μεζές που εύκολα μπαίνει στη καθημερινότητά μας στην Ελλάδα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο άγνωστος στη χώρα μας, τώρα είναι η απόλυτη ευκαιρία να το προμηθευτείτε μέχρι και δωρεάν. Γιατί ακόμη οι περισσότεροι ιχθυοπώλες το πετάνε όταν καθαρίζουν πεσκανδρίτσες, για να πουλήσουν μόνο την ουρά που ο κόσμος έμαθε σιγά-σιγά να μαγειρεύει, χάρη στον Λευτέρη Λαζάρου. Και παρόλο ότι και ο Λαζάρου και άλλοι σεφ έχουν χρησιμοποιήσει το συκώτι πεσκανδρίτσας σε συνταγές τους, ελάχιστος κόσμος το έχει δοκιμάσει ή το γνωρίζει ή θα του περνούσε απ’ το μυαλό ότι υπάρχει τέτοια λιχουδιά. Αυτό που ο κόσμος δεν περιμένει, είναι το πόσο μεγάλο και ενδιαφέρον γαστρονομικά, δείχνει ένα συκώτι πεσκανδρίτσας, από ένα ψάρι μεγέθους κιλού ή μεγαλύτερου. Και βέβαια το ότι πρόκειται για πραγματικά κορυφαίο και εύκολο μεζέ. Εδώ και λίγο καιρό που το πρωτοδοκίμασα, όταν βλέπω μεγάλη πεσκανδρίτσα στο αγαπημένο ιχθυοπωλείο μου “Ιχθύς” τους ζητάω το συκώτι και απλά μου το δίνουν. Το βάζω στη κατάψυξη και περιμένω όταν θα έχω μάζωξη με γκουρμεδοφίλους σπίτι, να το ετοιμάσω σαν ορεκτικό. Και βέβαια όποιος το δοκιμάσει δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα συκώτι ψαριού μπορεί να έχει αίσθηση φουαγκρά. Το συκώτι πεσκανδρίτσας δεν είναι άγνωστο μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που ανάμεσά τους* πιο φωτεινή είναι η Ιαπωνία (που αλλού;), όπου θεωρείται τοπ-μεζές και κοστίζει πολύ πιο ακριβά απ’ ότι το κρέας της πεσκανδρίτσας (monkfish). Η κλασική Γιαπωνέζικη συνταγή για συκώτι πεσκανδρίτσας ονομάζεται ankimo και είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει αρκετά στάδια στη λογική της παρασκευής του ως φουαγκρά. (* επίσης η Γαλλία, όπου σερβίρεται ως foie de lotte) Για να κάνει κανείς ankimo, αφού αφαιρέσει τη μεμβράνη και κάποιες φλέβες από συκώτια πεσκανδρίτσας, τα μαρινάρει για 4 ώρες σε γάλα. Στη συνέχεια τα συκώτια ξεπλένονται και μπαίνουν για 8 ώρες σε άλμη με διάλυμα νερού/sake/mirin σε αναλογία 5:3:1 και ποσότητα αλατιού που αναλογεί στο 3% του βάρους των συκωτιών. Τα συκώτια ξεπλένονται πάλι και τυλίγονται σφιχτά σε τουλπάνι σε σχήμα κυλίνδρου ή σφαίρας. Έτσι, αχνίζονται πάνω σε ένα μίγμα sake/νερού σε αναλογία 50%-50% που σιγοβράζει, μέχρι το κέντρο τους να φτάσει τους 63ºC ή για περίπου 20’. Εναλλακτικά βράζει σε νερό για 30’ ή μέχρι το κέντρο να φτάσει τους 65ºC. Σε κάθε περίπτωση μένει ν’ αναπαυθεί στο ψυγείο για 12 -18 ώρες πριν κοπεί σε φέτες ή σερβιριστεί με επιλεγμένα Γιαπωνέζικα λαχανικά ή φύκια. Το αποτέλεσμα όπως λένε όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει ankimo είναι σα να τρως φουαγκρά της θάλασσας. Γεύση πλούσια και κρεμώδης αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και ντελικάτη, με αίσθηση κάτι ανάμεσα σε μετάξι και βελούδο. Ακριβώς την ίδια αίσθηση πάντως, ένιωσα και εγώ, που αντί για ankimo δημιούργησα την απλούστερη δυνατή συνταγή, θεωρώντας ότι ένα υλικό τόσο πολύτιμο γαστρονομικά όσο το συκώτι πεσκανδρίτσας θέλει το ελάχιστο των μαγειρικών παρεμβάσεων για ν’ αναδειχτεί. Επέλεξα καλό βούτυρο για ν’ αναδεικνύει τη γεύση του και Dry Fino Sherry ως το ιδανικό ποτό για να ταιριάξει με τις λεπτές γεύσεις του. Για τη λογική της δικιά μας κουζίνας, δεν χρειάζεται άλλα φρου-φρού! Χαρακτηριστικά της συνταγής: Πολύ εύκολη και γρήγορη σούπερ γκουρμέ συνταγή . Όλο το θέμα είναι να βρείτε το συκώτι της πεσκανδρίτσας από τον ψαρά σας. Αν έχετε αναπτύξει σχέση με τον ψαρά σας (όχι απαραίτητα ερωτική ,αν και θα ήταν επαρκής αφορμή) μπορείτε να του πείτε να σας ειδοποιεί όταν έχει μεγάλη πεσκανδρίτσα και να παίρνετε το συκώτι, είτε δωρεάν, ή επί πληρωμή. Αλλιώς όταν περνάτε από ψαράδικο και βλέπετε μεγάλη πεσκανδρίτσα μπορείτε να τους το ζητάτε. Το συκώτι διατηρείται και στη κατάψυξη ωμό, μέχρι να προκύψει η ευκαιρία να το μαγειρέψετε ως εκλεκτό μεζέ. Στα υλικά θα δείτε Dry Sherry (που δεν έχει καμία σχέση με το Cherry βέβαια), και είναι ένα εξευγενισμένο ενισχυμένο λευκό Ισπανικό κρασί. Είναι απόλυτα ιδανικό να συνοδεύσει το συκώτι πεσκανδρίτσας. Η εναλλακτική είναι ένα λευκό πολύ ξηρό και όξινο κρασί όπως ασύρτικο. Υλικά (για μεζέ 4-6 ατόμων) 1 συκώτι πεσκανδρίτσας 60 γρ. βούτυρο Lurpak 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά) 50 μλ. Sherry Fino Dry 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο αλάτι, πιπέρι 4-6 φέτες φρυγανισμένου ψωμιού (για το σερβίρισμα) Παρασκευή: 1. Λιώνετε το βούτυρο σε μεσαία φωτιά και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 2 λεπτά. 2. Προσθέτετε το συκώτι και το γυρνάτε ανά λεπτό, για 4 λεπτά. Προσθέτετε το Sherry και αφού ζεσταθεί για λίγα δευτερόλεπτα, το φλαμπάρετε, είτε με αναπτήρα, είτε -αν μαγειρεύετε σε ζωντανή φλόγα- γέρνοντας προσεκτικά την άκρη του τηγανιού προς τη φλόγα, για να ανάψει η σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι μόλις σβήσει η σάλτσα και την αφήνετε για 1 λεπτό να μειωθεί σε όγκο. 3. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε το συκώτι. Αν το σερβίρετε ολόκληρο στο τραπέζι το περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σχοινόπρασο. Σερβίρισμα ως ορεκτικό: Εμείς προτείνουμε να αφαιρέσετε το συκώτι από το τηγάνι και να το αφήσετε για 2-3 λεπτά να ισορροπήσει πάνω σε ξύλο κοπής. Στη συνέχεια το κόβετε σε λωρίδες που τις ακουμπάτε πάνω στα φρυγανισμένα ψωμιά τα οποία και περιχύνετε με λίγη σάλτσα και το σχοινόπρασο. Το φουαγκρά της θάλασσας είναι δικό σας! Συκώτι Πεσκανδρίτσας Σοτέ: Το Φουαγκρά της Θάλασσας 4.44/5 (88.75%) 16 votes Print PDF
Πηγή: caruso.grΣτους ρυθμούς του Μουντιάλ η σημερινή ανάρτηση, αν και όχι μόνον γιατί, ναι μεν το Μουντιάλ έχει ήδη πολλές μέρες που ξεκίνησε κι εγώ ως άσχετη δεν το παρακολουθώ, αλλά μια πίτσα σπιτική είναι πάντα καλοδεχούμενη έως απαραίτητη! Μπροστά στην τηλεόραση για τους ποδοσφαιρόφιλους ή τους ταινιόφιλους, στη βεράντα με φίλους τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και μια μπυρίτσα κρύα από δίπλα, στο πικ νικ του Σαββατοκύριακου αλλά και στην ...κατάψυξη για κυρίως γεύμα σε δύσκολες μέρες όπου η έλλειψη χρόνου και η ζέστη χτυπούν ...κόκκινο! Μια καλή πίτσα ξεκινάει από μια καλή ζύμη, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη πώς το πιστεύετε κι εσείς όσο κι εγώ! Ένα ζυμάρι είναι πάντα μια μικρή περιπέτεια, όσο ίδια κι αν είναι η συνταγή! Το αλεύρι, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη εκείνη τη στιγμή που ζυμώνεται μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα ή δυσκολότερα, η μαγιά να φουσκώσει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη ζέστη που θα βρει στη γωνιά που θα κουρνιάσει. Για μένα, οι φορές που φτιάχνω ένα ζυμάρι, ψωμί, φύλλο για πίτα, βάση για πίτσα ή τάρτα, κουλουράκια είναι χαλαρωτικές αλλά και γεμάτες ένταση, προσμονή και ανυπομονησία για το ψημένο αποτέλεσμα. Τα πειράματα ...πάντα τόσο κοντά μου! Οι μικροαλλαγές που επικαλείται η φαντασία της στιγμής πάντα ευπρόσδεκτες γιατί ο δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα ...άγνωστος και προκλητικά όμορφος. Πώς να του αντισταθείς; Ένα φουσκωτό, καλοψημένο και τραγανό απ' έξω καρβέλι με μαλακή, μοσχομυριστή, κι αφράτη ψίχα, μια βουτυρένια ζύμη τάρτας, μια μπισκοτένια βάση για πάσταφλώρα και μια λεπτή ή όχι ζύμη για πίτσα είναι μια επιτυχία που σε ικανοποιεί γιατί σε βοηθάει να ικανοποιήσεις και τους αγαπημένους σου που γεύονται μια νοστιμιά φτιαγμένη με μπόλικη αγάπη! Φαντάζομαι πώς ήδη καταλάβατε πού το ...πάω! Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρατσανιστή ζύμη για πίτσα! Μια ζύμη που την έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα όπως είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν την φτιάξετε! Μαθημένη μέχρι τώρα οι σπιτικές πίτσες μου να έχουν λίγο πιο παχουλή ζύμη (λατρεύω το ψωμί !!!) δεν είχα "σκαρώσει" ποτέ μια λεπτή και τραγανή ζύμη. Εεεε, λοιπόν, είχα άδικο!!! Είναι υπέροχο το αποτέλεσμα! Ψήνεται γρήγορα, έχει λιγότερες θερμίδες (όχι η ιδιαίτερη πίτσα που θα σας δείξω αύριο αλλά η ζύμη από μόνη της) και από την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνεις μια λεπτεπίλεπτη νοστιμιά! Η αρχική συνταγή της ζύμης ανήκει στον σεφ Λ.Λαζάρου αν κι εγώ της άλλαξα ...τα φώτα. Λίγο από δω, λίγο από κει η συνταγή μετατράπηκε σε αυτοσχεδιασμό!! :)) Πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι ...έχετε ξανακούσει;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... θα την βρείτε όμως εδώ! Γιατί; Θα σας εξηγήσω... ήθελα να δω τί και πώς!! Μια χαρά έγινε!! Συμπέρασμα, θέλετε να φτιάξετε ζύμη για πίτσα και δεν έχετε το ειδικό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Δοκιμάστε να τη φτιάξετε με ό,τι αλεύρι έχετε για να δείτε το αποτέλεσμα! Αξίζει η δοκιμή γιατί έτσι έρχεται και η πείρα και η γνώση!! :) ΥΛΙΚΑ για 440 γρ. ζυμάρι 200 γρ. αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι!!) 50 γρ. καλαμποκάλευρο 2 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (4.5 γρ.) 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι 160-180 ml χλιαρό νερό ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το διαλύουμε καλά. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 άλευρα, το πεκορίνο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό νερό. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά. Η ζύμη έχει αρχίσει να φουσκώνει. Κόβουμε στη μέση τη ζύμη, σχηματίζοντας 2 μπαλάκια από 220 γρ. το κάθε ένα (ή αν θέλουμε μικρότερες βάσεις σε περισσότερα ισοβαρή κομμάτια) και αλευρώνουμε 2 μπολ (όσα και τα μπαλάκια της ζύμης). Τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα χαλάσει η μαγιά). Τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και ανοίγουμε μια βάση για πίτσα. Τυλίγουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί, την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και ύστερα στην κατάψυξη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Στην κατάψυξη διατηρείται για 20-25 μέρες. Ανοίγουμε το άλλο μπαλάκι ζύμης φτιάχνουμε τις πίτσες που θέλουμε ή βάζουμε τη βάση στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και την προψήνουμε 10 λεπτά. Ύστερα, βάζουμε τη βάση στο ψυγείο εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες διαφορετικά την βάζουμε στην κατάψυξη. Για να την αποψύξουμε, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση και μετά την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες. Στρώνουμε τα υλικά μας και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Καλή σας μέρα και αύριο σας περιμένει η πίτσα που κάνει το...ντεμπούτο της σ' αυτή την φωτογραφία!!! :)
Πηγή: tantekiki.blogspot.grΕ να από τα πολλά έθιμα μας αυτήν την μέρα ,είναι τα κάλαντα του Λαζάρου. Τα παιδιά φτιάχνουν ένα ομοίωμα του από άσπρο πανί ή ντύνουν μια κούκλα παίρνουν και ένα καλαθάκι και συνήθως μετά το μεσημέρι βγαίνουν και λένε τα κάλαντα ως αργά το βράδυ: Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια ήρθε η Κυριακή που τρών' τα ψάρια ! Που'σουν Λάζαρε πού'νε η φωνή σου που σε γύρευε η μάνα κ'η αδελφή σου! -Ημουνα στη γη στη γη χωμένος κάτω στους νεκρούς νεκρούς αναστημένους! -Δώστε μου νερό, νερό λιγάκι να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι! -Δώστε μου αυγά, αυγά να σας τα πούμε Κ'οι κοτούλες σας πολλά γεννούνε κ'οι φωλίτσες τους δεν θα χωρούνε! Βάγια Βάγια και Βαγιώ τρώνε ψάρια και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό τ'αρνί! Φέτος είδα πολλά παιδάκια με το Λαζαράκι να τραγουδούν τα κάλαντα. Δεν ξέρω αν είναι σημάδι επιστροφής στα έθιμα ή σημάδι φτώχειας και συγκομιδής ευρώ Ωστόσο ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω ότι αύριο αρχίζει η Μ.εβδομάδα πότε πέρασαν τα Χριστούγεννα μέχρι χθες ακόμα είχαμε Απόκριες, και ήρθε τόσο σύντομα το Πάσχα Η φύση όμως είναι έτοιμη να γιορτάσει. Βγαίνω στην αυλή οι εικόνες μαρτυρούν τον ερχομό του. Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων που σε μαγεύει! Το μεθυστικό έντονο άρωμα των λεμονανθών και πορτοκαλιάς μου θυμίζουν τα Πάθη. Οι Κρίνοι φέτος και αυτοί νωρίς τόνισαν την παρουσία τους. Τη λατρεύω αυτή τη γιορτή της φύσης μαζί και το Πάσχα που έρχεται μαζί της. Και για όσους δεν γνωρίζουν πώς επιλέγεται η ημέρα του Πάσχα Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλ. Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου) . Έτσι βρίσκουμε ότι οι ημερομηνίες του ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου . Επειδή για τον καθορισμό του ορθόδοξου Πάσχα η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα. Αντίθετα, οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι' αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους. Το Πάσχα συμβαίνει να γιορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία πέφτει μετά τις 28 Μαρτίου. Η εαρινή πανσέληνος για φέτος είναι στην πλήρη φώτιση της στις 30 Μαρτίου στις 5.29π.μ (Μ.Τρίτη) έτσι το Πάσχα γιορτάζεται Κυριακή 4 Απριλίου!
Πηγή: armenakisyros.blogspot.grΕννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)
Πηγή: glykesistories.blogspot.grΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ Πολύ νόστιμο φαγητό με το ρύζι να ρουφάει τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο και τα λαχανικά !!! Σκέτη απόλαυση ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ανεπιφύλακτα !!! Την συνταγή την έχω δεί από τον σεφ κύριο Λαζάρου την φτιάχνω τακτικά και ξετρελαίνονται όλοι !!! Υλικά 1 κοτόπουλο 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 κουτάκια ντομάτα κονκοσέ τα κομματάκια 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρο 1 λεμόνι ζουμερό μεγάλο το χυμό του 2 ποτήρια νερού νερό στο οποίο μέσα αν θέλετε αραιώστε 1 ζωμό λαχανικών βιολογικό [αυτό προαιρετικά εγώ έβαλα] αλάτι -πιπέρι 2 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με την απαλή γεύση μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη -ότι σας αρέσει [εγώ έβαλα εδώ γλυκιά] Τι κάνουμε Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέσα στην γάστρα . Τοποθετούμε στην μέση και το κοτόπουλο και το γυρνάμε τούμπα και ξανά άλλη μία πιέζοντας το με το χέρι να πάρει μέσα του από το μείγμα . Σκεπάζουμες την γάστρα και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας . Ρύζι ετοιμασία Υλικά 1 πακέτο ρύζι καρολίνα νερό αλάτι Τι κάνουμε Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλυμμένο ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά και το σουρώνουμε . Κοτόπουλο Αφού ψηθεί καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε με προσοχή μην διαλύσει και το ακουμπάμε στο καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε εκεί. Κοιτάμε να έχει ζουμάκι η γάστρα που ψήσαμε το κοτόπουλο αν δεν εχει προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο και το βάζουμε επάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μολις πάρει να βράζει ρίχνουμε από το σουρωτήρι μέσα το ρύζι και το σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Με κουτάλα σούπας το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκι όλο και στην μέση βαζουμε το κοτόπουλο μας . Πασπαλίζουμε με μαιντανό ψιλοκομμένο και ..καλή σας όρεξη και απόλαυση γιατί πραγματικα έχει απολαυστική γεύση !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγες πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.grΜετά από όσα δυσάρεστα συνέβησαν το Μάρτιο , το μόνο που θέλαμε οικογενειακώς φέτος το Πάσχα ήταν σπιτάκι, εκκλησία, ηρεμία και οικογενειακές στιγμές. Και καταφέραμε να τα έχουμε όλα αυτά! Ελάτε να σας ταξιδέψω στη δική μας Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλές φωτογραφίες που τράβηξα από τις στιγμές μας!! Σάββατο του Λαζάρου φτιάξαμε τα λαζαράκια για δεύτερη χρονιά! Ένα έθιμο που μας αρέσει πολύ και το απολαμβάνουν πολύ τα παιδιά! Φέτος τα λαζαράκια μας δεν κρατούσαν λουλούδια όπως πέρυσι , αλλά είχανε μωράκια! Ο καθένας με τον καημό του!! Φέτος πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου! Η πεταλουδίτσα μου στόλισε το καλαθάκι της και έβαλε λουλούδια στα μαλλιά της για να τα πάει να τα πει στους συγγενείς! Ήταν μια κουκλίτσα!!! Μέσα στην προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, έφτιαξα και αυτό το τέλειο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ με το άπαιχτο γλάσο ! Εδώ κάποιος παπαράτσι με έπιασε επ' αυτοφόρω να τρώω ένα κομματάκι η κακομοίρα!! Κανένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα πια!! Επίσης, ετοίμασα και αυτές τις πεντανόστιμες νηστίσιμες πίτες σε ατομικό μέγεθος (τρως μία και χορταίνεις)!! Από τις ετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν μπορούσαν να απουσιάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια! Με την επιστροφή από το χωριό τα απόλαυσα με το γάλα μου!! Τα παιδιά έφτιαξαν ένα σωρό διαφορετικά σχέδια που μετά χαίρονταν να τα τρώνε! Σαλιγκαράκια, χελώνες, ήλιοι, σταυροί, κυκλάκια, μαγκουρίτσες και γράμματα από τα ονόματα μας!! Εγώ, πάλι, κόλλησα με τις πλεξούδες! Μου άρεσε τόσο πολύ να τις πλέκω!!! Τα δωράκια για τους νονούς μας ήταν απλά μα γεμάτα αγάπη! Χειροποίητες καρτούλες και τα πασχαλινά μας κουλουράκια, τοποθετημένα σε αυτά τα πολύ χαριτωμένα καλαθάκια από χάρτινα πιάτα! Θα βρείτε πώς γίνονται εδώ ! Οι λαμπάδες που μας έφεραν οι νονοί ήταν πανέμορφες και ξετρέλαναν τα μικρά! Άλλωστε, ό,τι είναι από τους νονούς είναι πανέμορφο!! Τα διακοσμητικά αργότερα τα αφαίρεσα και τα κόλλησα στην πόρτα του δωματίου τους!! Μα και στις λαμπάδες για τα δικά μας βαφτιστήρια, φέτος είχα έμπνευση! Διαβάστε πώς τις έφτιαξα αναλυτικά εδώ !! Η λαμπάδα που κατά λάθος έσπασε κατά το αμπαλάρισμα, με ένα διακοσμητικό από μπομπονιέρα και μια κορδέλα, μεταμορφώθηκε στη φετινή μου λαμπάδα! Τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας που τα παιδιά ήταν άρρωστα, τα περάσαμε παρακολουθώντας τη Λειτουργία στην τηλεόραση και απασχολούμενοι με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από τα βιβλία "Το Πάσχα της Χαράς" και "Το πρώτο Πάσχα" ! Τη Μεγάλη Πέμπτη βάψαμε τα αυγά μας και έπειτα φύγαμε για το χωριό!! Μετά τη Λειτουργία, όπως κάνω από τότε που παντρεύτηκα, έμεινα με τα παιδιά για να στολίσουμε τον Επιτάφιο! Φέτος η πεταλουδίτσα μου ήταν πιο ενεργή βοηθός, αφού μεγάλωσε καλέ το κορίτσι μου!! Ποτέ όσο ήμουν ελεύθερη δεν είχα στολίσει Επιτάφιο και έχω ενθουσιαστεί που τόσα πολλά έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις έχουν μπει στη ζωή μου και την οικογένεια μας! Ο Επιτάφιος μας ήταν απλός, αλλά η ψυχή δε χρειάζεται πολυτέλειες για να νιώσει την κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής! Μετά από τόσα ερεθίσματα, η πεταλουδίτσα μου ζωγράφισε το δικό της επιτάφιο!!! Η διαμονή μας στο χωριό ήταν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά! Έπαιξαν με τα παιχνίδια του χωριού, μόνιμα εκεί, αφενός για να μην κουβαλάμε, αφετέρου για να τους τραβούν το ενδιαφέρον! Και φυσικά, βόλτες στη φύση! Τι καλύτερο από το να έρχεσαι σε επαφή με το χορτάρι, τα δέντρα, τα λουλούδια, τον ήλιο και τον ουρανό! Μα πόσο όμορφα ήταν και για εμάς τους μεγάλους! Πάσχα μέσα στις ομορφιές!! Κοιτάξτε! Τρία σαλιγκαράκια ενωμένα!! Λουλούδια και αγκάθια μεγαλώνουν μαζί... Μήπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή; Χαρές και δυσκολίες, κάθε μέρα τα έχει όλα!! Ανήμερα του Πάσχα, η παράδοση της οικογένειας διατηρείται αναλλοίωτη: το αρνί στήνεται όρθιο και τα καλύτερα μεζεδάκια τρώγονται επί τόπου, ζεστά και ζουμερά!!! Έπειτα πηγαίνουμε στο τραπέζι για το δεύτερο γύρο, ο οποίος περιλαμβάνει αυγά, πίτες, σαλατικά και κρέας για συμπλήρωμα!! Αυτό το παιδί θα με τρελάνει! Ο σαμψωνάκος μου καθαρίζει και τρώει μόνος του το αυγό του! Και δε σηκώνει και αντιρρήσεις!! Σας αποχαιρετώ με αυτή την πανέμορφη εικόνα: παππούς και εγγονός κάθονται στην εξώπορτα και χαζεύουν τη βροχή παρέα!! Χριστός Ανέστη!!
Πηγή: koritsimalama.blogspot.grΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ Πολύ νόστιμο φαγητό με το ρύζι να ρουφάει τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο και τα λαχανικά !!! Σκέτη απόλαυση ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ανεπιφύλακτα !!! Την συνταγή την έχω δεί από τον σεφ κύριο Λαζάρου την φτιάχνω τακτικά και ξετρελαίνονται όλοι !!! Υλικά 1 κοτόπουλο 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 κουτάκια ντομάτα κονκοσέ τα κομματάκια 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρο 1 λεμόνι ζουμερό μεγάλο το χυμό του 2 ποτήρια νερού νερό στο οποίο μέσα αν θέλετε αραιώστε 1 ζωμό λαχανικών βιολογικό [αυτό προαιρετικά εγώ έβαλα] αλάτι -πιπέρι 2 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με την απαλή γεύση μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη -ότι σας αρέσει [εγώ έβαλα εδώ γλυκιά] Τι κάνουμε Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέσα στην γάστρα . Τοποθετούμε στην μέση και το κοτόπουλο και το γυρνάμε τούμπα και ξανά άλλη μία πιέζοντας το με το χέρι να πάρει μέσα του από το μείγμα . Σκεπάζουμες την γάστρα και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας . Ρύζι ετοιμασία Υλικά 1 πακέτο ρύζι καρολίνα νερό αλάτι Τι κάνουμε Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλυμμένο ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά και το σουρώνουμε . Κοτόπουλο Αφού ψηθεί καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε με προσοχή μην διαλύσει και το ακουμπάμε στο καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε εκεί. Κοιτάμε να έχει ζουμάκι η γάστρα που ψήσαμε το κοτόπουλο αν δεν εχει προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο και το βάζουμε επάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μολις πάρει να βράζει ρίχνουμε από το σουρωτήρι μέσα το ρύζι και το σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Με κουτάλα σούπας το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκι όλο και στην μέση βαζουμε το κοτόπουλο μας . Πασπαλίζουμε με μαιντανό ψιλοκομμένο και ..καλή σας όρεξη και απόλαυση γιατί πραγματικα έχει απολαυστική γεύση !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγες πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr Υλικά συνταγής φιλέτο: 4 φέτες, γύρω στα 200 γρ. καθεμιά πατάτες: 300 γρ. στρογγυλές μικρές ή κομμένες με το ειδικό εργαλείο σε μπαλίτσες ντομάτα: 1 ψιλοκομμένη (χωρίς υγρά και σπόρους) μπρόκολο: 200 γρ. μπουκετάκια, βρασμένα βούτυρο Ολλανδίας: 120 γρ. αλάτι: όσο θέλετε πιπέρι: φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση συνταγής Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τις πατάτες και 110 γρ. από το βούτυρο και σοτάρετε ανακινώντας το κατσαρολάκι, για να πηγαίνει το βούτυρο παντού και να σοταρισθούν ομοιόμορφα οι πατάτες. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κρατάτε τις πατατούλες στην άκρη. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο κι έπειτα τηγανίζετε τα φιλέτα -αφού τα αλατοπιπερώσετε- μέχρι να πάρουν χρώμα. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο των φιλέτων στο τηγάνι ή στο φούρνο - ανάλογα με το βαθμό ψησίματος που επιθυμείτε. Σερβίρετε στο πιάτο τις πατάτες, τις ντομάτες κονκασέ και το μπρόκολο για βάση και επάνω τους το φιλέτο. Σερβίρετε αμέσως. Λίγα λόγια για τη συνταγή ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ | Συνταγή για φιλέτο μοσχαρίσιο με πατάτες του Λευτέρη Λαζάρου Mix & Match Ένα κλασικό πιάτο με ένα βουτυράτο κόκκινο κρασί, μέτριας παλαίωσης Merlot, βελούδινο και βαθυκόκκινο, μπορντολέζικης προέλευσης και κατά προτίμηση St Emillion. Ένας συνδυασμός απόλυτα ταιριαστός, όπου τα γήινα αρώματα του πιάτου θα μπλέξουν αρμονικά με τον ήσυχο, αλλά επιβλητικό χαρακτήρα του κρασιού. Απολαύστε με Κόκκινο κρασί