πως γινεται ο κορμος ψυγειου | συνταγη για μια κασεροπιτα | βεφα αλεξιαδου αλμυρο κανταιφι | συνταγη για παστασοκολατινα | sintage ia stifos kotopulo | καλοκαιρινη σαλατα με μαρουλι
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λαζάρου Καλαμάρι γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα από σοκολάτα Lazarou Kalamari gemisto me mosxarisio kima kai saltsa apo sokolata

O Λευτέρης Λαζάρου είναι αναμφισβήτητα ο πιο αναγνωρίσιμος ειδικός στο μαγείρμα θαλασσινών και ψαριών. Γι' αυτό και εμείς σου προτείνουμε μια υπέροχη σούπα με πεσκανδρίτσα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή.  Εύκολη 1 Ώρα και 30 Λεπτά 4μερίδες 1 1 1 0 0 Συστατικά 6-7 κλωνάρια σέλινο, ολόκληρα 100 ml ελαιόλαδο 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες 3 καρότα, χοντροκομμένα 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, χοντροκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα 1 ματσάκι μυρώνια (είναι η εποχή τους) ή καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα (χωρίς τα κοτσάνια) 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα 100 ml λευκό ξηρό κρασί 1 ολόκληρη πεσκανδρίτσα γύρω στα 2 - 2½ κιλά, χωρισμένο το κεφάλι από την ουρά, την οποία κόβουμε σε 2 ή 3 κομμάτια (το κεφάλι το κρατάμε για το ζωμό και, μόλις γίνει, παίρνουμε και το ψαχνό από τα μάγουλά του) 1 λίτρο ζωμός ψαριού 1 κ.σ. αλάτι 1/2 κ.σ. άσπρο πιπέρι 50 ml χυμός λεμονιού Τρόπος μαγειρέματος 1 Για το ζωμό ψαριού - Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας, τις φλούδες από τα καρότα, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και 2 λίτρα νερό. 2 Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1½ ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί περίπου στο μισό. 3 Για τη σούπα - Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει λίγο νερό και προσθέτουμε το σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το σέλινο για 5 - 6 λεπτά. Το στραγγίζουμε. 4 Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια πατάτας και καρότου για 3 - 4 λεπτά. 5 Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 6 Τέλος, ρίχνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο σέλινο, τα μυρώνια ή τις καυκαλήθρες και τα πολτοποιημένα ντοματάκια. 7 Προσθέτουμε το κρασί και βάζουμε στην κατσαρόλα την πεσκανδρίτσα, ακουμπώντας την πάνω στα λαχανικά. 8 Τη μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά στον ατμό των λαχανικών και σβήνουμε με το ζωμό. 9 Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. 10 Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. 11 Βγάζουμε την πεσκανδρίτσα από την κατσαρόλα και την ξεψαχνίζουμε σε μια πιατέλα. 12 Συμπληρώνουμε με τα κομμένα λαχανικά. Σουρώνουμε το ζουμί, το μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε. Προηγούμενη συνταγή Επόμενη συνταγή

Πηγή: tlife.gr/recipe_main.html

Υπάρχουν άπειρες συνταγές όπου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το αυγοτάραχο. Η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου του «Βαρούλκο» –με πετιμέζι, σόγια και δάφνη– είναι περίφημη, ενώ αυτή του Κυριακού του «Real Greek» με μπουράνι (ρύζι στο φούρνο) και θαλασσινά είναι πιο κοντά στην παράδοση. Η δική μου προτίμηση είναι παπαρδέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι, τις οποίες συνοδεύουμε φυσικά με ένα σκοτσέζικο single malt. Είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε ακόμη και στο μερακλή και θεριακλή πατέρα μου. Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα μπούκοβο 1 πρέζα σπόροι ξερού κόλιαντρου 2 καλές κ.σ. single malt whisky 1 καλή κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου 20 φετούλες αυγοτάραχο Μεσολογγίου 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Παρασκευή Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Όταν θα τις στραγγίξουμε, θα κρατήσουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόλιαντρο. Τα αφήνουμε να κάψουν λίγο και τα σβήνουμε με το ουίσκι. Προσθέτουμε το τρίμμα από το αυγοτάραχο και δύο κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι παπαρδέλες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώσπου να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις στραγγισμένες παπαρδέλες. Αν το νερό της σάλτσας έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει τα ζυμαρικά, για να είναι το φαγητό ζουμερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις φετούλες αυγοτάραχου, τρίβουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ζυμαρικά Αυγοτάραχο

Πηγή: athinorama.gr/umami

Μια τέλεια συνταγή, η φάβα Λαζάρου θα εντυπωσιάσει σε ένα επίσημο τραπέζι αλλά και στο καθημερινό γεύμα αφού είναι πεντανόστιμη! Ingredients 500 γρ. φάβα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φύλλο δάφνης 120 ml ελαιόλαδο 1 & 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών 100 ml ξύδι μπαλσάμικο Αλάτι – πιπέρι Method Step 1 Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα Step 2 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τη δάφνη Step 3 Προσθέτουμε τη φάβα , ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό Step 4 Όταν βράσει κοιτάμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα ζωμό Step 5 Στο μίξερ χτυπάμε τη φάβα με το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε Step 6 Η φάβα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Συνόδευσε με χταποδάκι !

Πηγή: nostimada.gr

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Αναρτήθηκε στις 02/02/2015 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού Πεντανόστιμη Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού για όλες τις ώρες και όλη την οικογένεια. Μια πολύ εύκολη συνταγή του Σεφ Λευτέρη Λαζάρου που θα σας εντυπωσιάσει.  Υλικά συνταγής 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 10 αυγά [χωριστά οι κρόκοι + τα ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα] 4 πορτοκαλιών το ξύσμα [τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη] 2 λεμονιών το ξύσμα 300 ml ηλιέλαιο 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ 4 βανίλιες 500 γρ. φύλλο κρούστας  Για το σιρόπι: 4 πορτοκαλιών το χυμό 2 λεμονιών το χυμό 500 γρ. ζάχαρη 400 ml νερό Για τη σάλτσα γιαουρτιού: [προαιρετικά] 150 ml κρέμα γάλακτος 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 2% 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη Εκτέλεση συνταγής Για το σιρόπι: Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να δέσει ελαφρά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Για το φύλλο κρούστας: Τρίβετε το φύλλο κρούστας σε ένα μπολ με το χέρι όσο πιο πολύ γίνεται, απευθείας από την κατάψυξη. Για τη λεμονοπορτοκαλόπιτα: Χτυπάμε για 5 λεπτά στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ηλιέλαιο ώσπου να αφρατέψουν.  Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο φύλλο κρούστας, τις βανίλιες, τα ξύσματα και το baking powder, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι. Προσθέτουμε επίσης τη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά.  Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί κουζίνας έτσι ώστε μετά το ψήσιμο το πάχος τού γλυκού μας να μην είναι πάνω από 2,5 εκατοστά. Ψήνουμε στους 160°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Σιροπιάζουμε τη λεμονοπορτοκαλόπιτα με κρύο σιρόπι αμέσως όταν τη βγάλουμε από το φούρνο. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι Total 2%, τη ζάχαρη και την κρέμα σε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι βάζουμε δίπλα από κάθε κομμάτι μια μικρή κουταλιά από τη σάλτσα. 02/02/2015 Sintayes.gr, Συνταγή: Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού

Πηγή: sintayes.gr

Εννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)

Πηγή: glykesistories.blogspot.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ Πολύ νόστιμο φαγητό με το ρύζι να ρουφάει τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο και τα λαχανικά !!! Σκέτη απόλαυση ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ανεπιφύλακτα !!! Την συνταγή την έχω δεί από τον σεφ κύριο Λαζάρου την φτιάχνω τακτικά και ξετρελαίνονται όλοι !!! Υλικά 1 κοτόπουλο 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 κουτάκια ντομάτα κονκοσέ τα κομματάκια 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρο 1 λεμόνι ζουμερό μεγάλο το χυμό του 2 ποτήρια νερού νερό στο οποίο μέσα αν θέλετε αραιώστε 1 ζωμό λαχανικών βιολογικό [αυτό προαιρετικά εγώ έβαλα] αλάτι -πιπέρι 2 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με την απαλή γεύση μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη -ότι σας αρέσει [εγώ έβαλα εδώ γλυκιά] Τι κάνουμε Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέσα στην γάστρα . Τοποθετούμε στην μέση και το κοτόπουλο και το γυρνάμε τούμπα και ξανά άλλη μία πιέζοντας το με το χέρι να πάρει μέσα του από το μείγμα . Σκεπάζουμες την γάστρα και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας . Ρύζι ετοιμασία Υλικά 1 πακέτο ρύζι καρολίνα νερό αλάτι Τι κάνουμε Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλυμμένο ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά και το σουρώνουμε . Κοτόπουλο Αφού ψηθεί καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε με προσοχή μην διαλύσει και το ακουμπάμε στο καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε εκεί. Κοιτάμε να έχει ζουμάκι η γάστρα που ψήσαμε το κοτόπουλο αν δεν εχει προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο και το βάζουμε επάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μολις πάρει να βράζει ρίχνουμε από το σουρωτήρι μέσα το ρύζι και το σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Με κουτάλα σούπας το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκι όλο και στην μέση βαζουμε το κοτόπουλο μας . Πασπαλίζουμε με μαιντανό ψιλοκομμένο και ..καλή σας όρεξη και απόλαυση γιατί πραγματικα έχει απολαυστική γεύση !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγες πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Υλικά συνταγής Υλικά για τη ζύμη αλεύρι σκληρό: 150 γρ. βούτυρο: 40 γρ. ελαιόλαδο: 40 ml νερό: 7 κουταλιές της σούπας, ζεστό αλάτι: λίγο Υλικά για τη γέμιση γλυκάδια αρνίσια: 1 ½ κιλό ελαιόλαδο: 150ml κρεμμύδια ξερά: 2 ψιλοκομμένα φασκόμηλο ξερό: 1 κουταλιά της σούπας και 2 κλωνάρια επιπλέον κεφαλογραβιέρα: 100 γρ. αυγά: 3 χτυπημένα αλάτι: λίγο πιπέρι: φρεσκοτριμμένο τζίντζερ: 1 μικρή ρίζα ψιλοκομμένη σταφίδες μαύρες: 30 γρ. κουκουνάρι: 30 γρ. καβουρδισμένο γάλα: 1 λίτρο Εκτέλεση συνταγής Ετοιμάζετε τα γλυκάδια από την προηγούμενη ημέρα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και αφού τα ξεπλύνετε καλά τα βάζετε σε ένα σκεύος με το γάλα και 2 κλωνάρια φασκόμηλο. Τα αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα ετοιμάζετε το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Μόλις είναι έτοιμο, αλευρώνετε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 4 χιλιοστών. Λαδώνετε μια φόρμα τάρτας 22 εκ. και βάζετε μέσα το ζυμάρι. Απλώνετε μέσα το φύλλο, ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά στα τοιχώματα, το κολλάτε και κόβετε ό,τι περισσεύει. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα γλυκάδια, αφού τα σουρώσετε από το γάλα, και σοτάρετε για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε το τζίντζερ και το τριμμένο φασκόμηλο. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά περίπου ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Γεμίζετε την τάρτα και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180ο C. Λίγα λόγια για τη συνταγή ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ | Συνταγή για ...μερακλίδικη αλμυρή τάρτα του Λευτέρη Λαζάρου Mix & Match Μια Νεμέα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται αυτό το πληθωρικό πιάτο για να συμπληρώσει την πλούσια γεύση του με τον ορθότερο οινικά τρόπο. Χρειάζεται κρασί με σθένος για να μπορέσει να σταθεί απέναντι στο συγκεκριμένο πιάτο.

Πηγή: icookgreek.com

Υλικά συνταγής 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. κορν φλάουρ 500ml μπίρα Εκτέλεση συνταγής Βάζετε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την µπίρα και τα ανακατεύετε, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα και να γίνει χυλός. Συμβουλή Η ποσότητα είναι αρκετή για περίπου 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 130-120 γρ.

Πηγή: icookgreek.com

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού και ο έκτος της χρονιάς . Ο λαός τον αποκαλεί και Θεριστή ή Άι - Γιαννίτη , γιατί αυτό το μήνα θερίζουν τα σπαρτά και στις 24 γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου . Από την Δευτέρα, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων , στις 20 Ιουνίου , αρχίζει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων και διαρκεί μέχρι και τις 28 Ιουνίου . Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή και καταλύουμε ψάρι , ενώ απέχουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τ' αυγά. Ψάρι τρώμε, αν θέλουμε, όλες τις ημέρες, εκτός φυσικά Τετάρτης και Παρασκευής, κατά τις οποίες έχουμε νηστεία. Το ίδιο ισχύει (δηλαδή νηστεύουμε αυστηρά) και την παραμονή της εορτής (28/6), εκτός κι αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου , στις 24 Ιουνίου , οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι . Συγκεκριμένα το Ιούνιο εορτάζουν οι παρακάτω Άγιοι και έχουμε τις εξής νηστείες: * Ανάλογα με το είδος της νηστείας ή της καταλύσεως , οι μέρες παρουσιάζονται με: κόκκινο η νηστεία άνευ ελαίου , πράσινο η κατάλυση οίνου και ελαίου , μπλε η κατάλυση ιχθύος , μωβ η κατάλυση αυγών και τυροκομικών και μαύρο η κατάλυση των πάντων . 1 Τετ. + ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΣΧΑ, Ιουστίνου Φιλοσόφου, Χαρίτωνος μάρτυρος 2 Πέμ . + ΑΝΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ , Νικηφόρου Κων/λεως, Ιωάννου Ρώσσου μεγαλομ. 3 Παρ. Λουκιλλιανού, Παύλης & των συν αυτοίς, Αθανασίου θαυματ., Ιωσήφ ιερομάρτ. 4 Σάβ. Μητροφάνους Κων/λεως, Μάρθας & Μαρίας αδελφών του Λαζάρου, Σοφίας οσίας 5 ΚΥΡ. + ΑΓ. 318 ΠΑΤΕΡΩΝ Α' ΟΙΚΟΥΜ. ΣΥΝΟΔΟΥ , Δωροθέου αρχιεπ. Τύρου, Αρείου 6 Δευτ. Ιλαρίωνος Δαλμάτων, Αττάλου οσίου, Γελασίου, Ιωνά οσ. Μιχαήλ κηπουρού νεομ 7 Τρίτ. Θεοδότου εν Αγκύρα, ιερ. Παναγή Μπασιά εκ Κεφαλληνίας, Σεβαστιανής θαυματ. 8 Τετ. Ανακομ. Λειψ. Θεοδώρου Στρατηλάτου, Καλλιόπης μαρ., Θεοφάνους εν Κων/πόλει 9 Πέμ. Κυρίλλου αρχιεπ. Αλεξανρείας, Αλεξάνδρου επισκ. Προύσσης, Ανανίου & Θέκλης 10 Παρ. Αλεξάνδρου & Αντωνίνης μαρτύρων, Τιμοθέου ιερομ., Θεοφάνους & Πανσέμνης 11 Σάβ. + Ψυχοσάββατο , Βαρθολομαίου & Βαρνάβα αποστ., Παναγίας Άξιον εστίν 12 ΚΥΡ. + ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ , Ονουφρίου οσίου, Πέτρου του εν Άθω, Αντωνίνας μάρτ. 13 Δευτ. + ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ , Ακυλίνης μάρτυρος, Αντίπατρου επισκ. Βόστρων 14 Τρίτ. Ελισσαίου προφήτου, Μεθοδίου Κων/λεως, Κυρίλλου επισκ. Γορτύνης, Ιουλίττας 15 Τετ. Αυγουστίνου & Μονίκης μητρός αυτού, Αμώς προφήτου, Ιερωνύμου, Ιππώνος 16 Πέμ. Τύχωνος επ. Αμαθούντος Κύπρου, Μνημονίου επισκόπου, Μάρκου ιερομάρτυρος 17 Παρ. Ισαύρου εξ Αθηνών, Μανουήλ, Βασιλείου & Ινοκεντίου, Υπατίου οσ., Ιωσήφ οσίου 18 Σάβ. Λεοντίου Αιγίνης, Υπατίου, Αιθερίου, Θεοδούλου, Λεοντίου Αθωνίτου, Μιχαήλ αρχ. 19 ΚΥΡ. + Α' ΜΑΤΘΑΙΟΥ , ΑΓ. ΠΑΝΤΩΝ, Ιούδα (Θαδδαίου) αποστ., Παϊσίου Μεγάλου 20 Δευτ. * Μεθοδίου Πατάρων, Νικολάου Καβάσιλα, Αθανασίου Οσίου, Καλλίστου πατρ. 21 Τρίτ. Ιουλιανού εν Κιλικία μάρτ. & Αφροδισίου, Τερεντίου Ικονίου & των συν αυτώ 22 Τετ. Ευσεβίου ιερομ., Ζήνωνος & Ζηνά, Βασιλείου επισκ., Αγίων Πάντων, Γαλακτίωνος 23 Πέμ. Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητρίου & Αθανασίου, Ευστοχίου και συν αυτώ 24 Παρ. + Γενέθλιον Τιμίου Προδρόμου , Σύναξις Ζαχαρίου & Ελισάβετ, Αθανασίου 25 Σάβ. Φεβρωνίας οσιομάρτ., Ορεντίου & συν αυτώ, Έρωτα, Λογγίνου, Διονυσίου οσ. 26 ΚΥΡ. + Β' ΜΑΤΘΑΙΟΥ , Δαβίδ εκ Θεσσαλονίκης , Ιωάννου επισκ. Γοτθίας, Θεράποντως 27 Δευτ. Σαμψών ξενοδ., Ιωάννας μυροφόρου, Μαρκίου & Μαρκίας, Λουκά ερημίτου 28 Τρίτ. Κύρου & Ιωάννου Αναργύρων (ανακομ. λειψάνων), Παππία, Παύλου οσίου ιατρού 29 Τετ. + Πέτρου & Παύλου των αγίων Πρωταποστόλων , Κυρίλλου μάρτυρος 30 Πέμ. + Σύναξις Αγίων 12 Αποστόλων , Μελίτωνος, Πέτρου εκ Σινώπης, Μιχαήλ κηπουρ. * 20/6 Αρχίζει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων κατά την οποία τηρούνται δύο τυπικά : α) Ψάρι καταλύεται μόνο Σάββατο & Κυριακή (αυστηρό τυπικό), β) Ψάρι καταλύεται καθημερινά εκτός Τετάρτης & Παρασκευής. ** Τετάρτες & Παρασκευές καταλύεται λάδι αν συμπέσουν οι εξής εορτές: Ανακομ. Λειψ. Θεοδώρου του Στρατηλάτου (8/6) , Βαρθολομαίου & Βαρνάβα Αποστόλων (11/6) , και η Σύναξις των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων (30/6) . - ΝΗΣΤΕΙΑ: ( κόκκινο ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, οίνο και λάδι. Επιτρέπονται δηλαδή όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, πατάτες (μαγειρεμένα χωρίς λάδι), φρούτα, χυμοί, ελιές, ψωμί, μέλι, ξηροί καρποί, κλπ. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ : ( πράσινο ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αλλά επιτρέπεται οίνος και λάδι. Όταν επιτρέπεται κρασί και λάδι, επιτρέπονται επίσης και τα θαλασσινά χωρίς αίμα, δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια και οστρακοειδή. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΥΟΣ: ( μπλε ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά επιτρέπεται οίνος, λάδι και τα ψάρια. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΑΥΓΩΝ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ (ΤΥΡΙΝΗ): ( μωβ ) απέχουμε μόνο από το κρέας, αλλά τρώμε όλες τις άλλες τροφές όπως αυγά, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λάδι, κρασί κλπ. (Η νηστεία αυτή γίνεται την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή) - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ: (μαύρο) τρώμε από όλες τις τροφές, δηλαδή δεν νηστεύουμε τίποτα. *** Νηστεία μπορεί να υπάρξει όλες τις ημέρες της εβδομάδας, νηστεία δηλαδή και από λάδι και οίνο, ποτέ όμως Σάββατο ή Κυριακή, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο. Δείτε επίσης: Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και διατροφή - νηστείες

Πηγή: faghta-giagias.blogspot.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy