banoffee συνταγη με ζαχαρουχο | τουρτα μπλακ φορεστ βεφα αλεξιαδου | μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | μπλακ φορεστ βεφα | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | μπανοφι συνταγη με ζαχαρουχο γαλα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, με μια δική μου μικρή παρέμβαση. Υλικά ½ κ. φύλλο κρούστας 3 1/2  κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα ¼ κούπας ζάχαρη 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 1 αυγό 2 κροκάδια 3 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ξύσμα από 2 πορτοκάλια ¾ κούπας λιωμένο βούτυρο   Σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό ½ κούπας γλυκόζη (θεωρώ αυτό το υλικό προαιρετικό) 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού Εκτέλεση Κόβουμε τα φύλλα κατά πλάτος σε 3 στενόμακρες λωρίδες Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και πετυχαίνουμε ένα μίγμα μαλακό που στέκεται (αν είναι ρευστό βάζουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι, αν είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρέμα γάλακτος) Βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα φύλλου και την διπλώνουμε Βουτυρώνουμε πάλι Βάζουμε σε μια άκρη μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές πάνω από την γέμιση, ξαναβουτυρώνουμε και τυλίγουμε σε ρολό Αραδιάζουμε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθ. Κελσίου) μέχρις ότου ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά) Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει για 5 περίπου λεπτά το σιρόπι και  περιχύνουμε τις φλογέρες μόλις βγουν από το φούρνο Καλή όρεξη Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 2837 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (6)

Πηγή: greekmasa.gr

Aποφάσισα να φτίαξω και εγω μια ''γκουρμεδιά'' στο Πρωτοχρονίατικο τραπέζι μας μιας και ειναι μια ξεχωριστή βραδιά !! Το σκακι εγινε πολυ εντυπωσιακό και πολυ νόστιμο απο ότι μου ειπαν οι καλεσμένοι μου(η ιδέα ειναι της Β.Αλεξιάδου).  Υλικά Φέτες ψωμι του τοστ xωρίς κόρα Χαβιάρι μαυρο Καπνιστός σολωμός σε φετες Τυρί κρεμα τυπου φιλαδέλφεια Εκτέλεση Αλειφουμε τις φετες του ψωμιου με το τυρι κρεμα και κοβουμε σε ισα τετραγωνα κομματια. Αλειφουμε τα μισα με χαβιαρι και στα υπολοιπα βαζουμε τον σολωμο. Τοποθετουμε σε πιατελα εναλλαξ ενα -ενα και σερβιρουμε σαν κρυο ορεκτικο. Καλή όρεξη!!  Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 5344 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (7)

Πηγή: greekmasa.gr

Τη συνταγή αυτή την παρουσίασε πριν χρόνια η κα Βέφα στην τηλεόραση.Είναι πανεύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κούπες βρασμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο (δεν χρειάζεται να είναι πολύ βρασμένο γιατί θα ξαναμαγειρευτεί) 1 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα βούτυρο ή βιτάμ 3 κ.σ.αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι,πιπέρι 1 κούπα γάλα 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 κούπα ρεγκάτο (εγώ βάζω περισσότερο) 2 αυγά χτυπημένα 1 κρόκος αυγού λίγη παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση : Σωτάρουμε στο βούτυρο ή το βιτάμ το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε συνεχώς,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Στη συνέχεια το μαϊντανό. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 min σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το ρεγκάτο και αφήνουμε αρκετή ώρα να σφίξει το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ακόμα καλύτερα βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και πάνω τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας. Σε όλο της το μήκος κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές μήκους 8-9cm ώστε να δημιουργηθούν όμοιες λωρίδες.

Πηγή: greekmasa.gr

  Υλικά 2 κουταλιές λάδι 1/2 κούπα κρεμμύδι 2 κουταλιές τριμμένο σκόρδο 1/4 κουταλάκι κίμινο 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κούπα κέτσαπ 1/2 κούπα ξύδι 1/4 κούπας σόγια σως 1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη 2 κουταλιές γούστερ σως Εκτέλεση Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κίμινο και το καγιέν και σοτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 5'. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα, 10' περίπου. Γίνεται 2 κούπες σάλτσα. Η συνταγή είναι από ένα βιβλιαράκι της Βέφας Αλεξιάδου και είναι πραγματικά πολύ γευστική Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 1673 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Πηγή: greekmasa.gr

Τούτο το άρθρο είναι αφιερωμένο στις  γυναίκες  της υπαίθρου, που ασχολούνται  ακόμη  φτιάχνοντας αγνές παραδοσιακές τροφές για όλο τον χρόνο, είναι αφιερωμένο, σε αυτούς πού  θέλουν να τρέφοντα αγνά, και όχι με μηχανοποιημένα τρόφιμα, είναι αφιερωμένο στις κοπελιές και τους φίλους όλους του GreekMasa.gr, που δεν ξέρουν πως να το φτιάξουν μόνοι τους (γιατί εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει να το κάνεις μόνος(η) σου....!) και πάνω από όλα είναι αφιερωμένο στις  γιαγιούλες  από την Λαμία, Τρίκαλα και  από την  Τρίπολη, που ρώταγα το καλοκαίρι στην θάλασσα, στην Παραλια τοων Αγίων Αποστόλων-Καλάμου,  και  που με  συμβούλευσαν, πως να μάθω να  φτιάχνω, τις  βασικές συνταγές ζυμώματος, και όλη την διαδικασία παρασκευής τους... Νάναι καλά  όπου βρίσκονται στον Ουρανό ή στην Γή. Τις ευχαριστώ από την καρδιά μου Σημέιωση: Τις φτιάχνουμε τον Ιούνιο,  Ιούλιο, και  Αύγουστο  πού το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ , ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.Απαραίτητη προϋπόθεση,  να μην  είναι συννεφιασμένος ο καιρός! 1η Συνταγή: Χυλοπίτες Υλικά  1 κιλό γάλα  πρόβειο  ή κατσικίσιο ή αγελαδινό  φρέσκο και παχύ. 6-8  φρέσκα αυγά   για λιγότερη χοληστερίνη !! {Στα χωριά βάζουν 20-30 } !!!  1 ½  κουταλιά  του γλυκού  αλάτι,  ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα. 1 ½   κιλό αλεύρι  σιμιγδαλένιο  {σταρένιο } , 2 κιλά αλεύρι φαρίνα ,  για  φύλλο Εργαλεία 1 μεγάλη  πήλινη λεκάνη  για ζύμωμα, 1 πλάστη ξύλινο  λεπτό και ψιλό , 1 τραπέζι καθαρό, 2 κρεβάτια με σεντόνια καθαρά  στρωμένα στην δροσιά, 2 τούλια  μεγάλα σαν σεντόνια, 1 μαχαίρι κοφτερό και 1 κατσαρόλα  για να βράσουμε το γάλα. 1 μεγάλη βαμβακερή  μαξιλαροθήκη Εκτέλεση Βράζω το γάλα., πού έχω  διαλύσει μέσα  το αλάτι. Το αφήνω  να φουσκώσει, και το ανακατεύω να ξανά φουσκώσει,  αλλά όχι να χυθεί. Ρίχνω και την σόδα,  και ανακατεύω να διαλυθεί , για να μην κόψει το γάλα, διότι  είναι αγνό και παχύ. Όταν κρυώσει, σε μια μεγάλη  λεκάνη {πήλινη}, ρίχνω το γάλα και τα αυγά  και τα ανακατεύω ,  και σιγά – σιγά,  ρίχνω  το αλεύρι,  μέχρι να το απορροφήσει  όλο και να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι,   που το ζυμώνω με τις γροθιές μας, και  το πλάθω σε  μπάλες στρογγυλές σαν μεγάλα μπολ, και τα αφήνω για μια ώρα , αλευρωμένα και σκεπασμένα,  σε μια δροσερή γωνιά,   για να  γίνει το ζυμάρι έτοιμο για πλάσιμο,  {πράγμα   πού σημαίνει,  ότι, σ΄ αυτό το διάστημα, σχηματίζεται μια ουσία, πού λέγεται γλουτένη , αυτό  είναι ένα είδος ενζύμου,  και αυτή η  ουσία είναι πού διευκολύνει,  στο  εύκολο άνοιγμα των  φύλλων!! Όταν λοιπόν είναι ώρα για   άνοιγμα των φύλλων, παίρνω τον πλάστη τον  λεπτό και ψιλό, και αλευρώνω καλά το τραπέζι μας, και το ζυμάρι  πάνω και κάτω, και πιέζω απαλά την μπάλα  της ζύμης ,πρώτα με τα δάκτυλα και κατόπιν με τον πλάστη, να γίνει μια ομοιόμορφη πίτα χοντρή. Ξανά  αλευρώνω,  για να μην κολλάει το ζυμάρι, και  τυλίγω,  πότε πλάγια , πότε ανάποδα,  σε ρολό την ζύμη γύρω από τον πλάστη και την χαϊδεύω απαλά  από την μέση του πλάστη προς τα  άκρα του πλάστη πάρα πολλές φορές , κινώντας τον πλάστη  ταυτόχρονα με κίνηση εμπρός- πίσω  με  τυλιγμένο σαν  ρολό  το φύλλο  γύρω του, τυλίγοντας  και ξετυλίγοντας πάλι το φύλλο πού σχηματίζεται,  και όταν βλέπω πως κολλάει, το αλευρώνω επάνω και κάτω, μέχρι να σχηματισθεί ένα φύλλο, μεγάλο και στρογγυλό,  χωρίς τρύπες. Κάθε φύλλο πού φτιάχνω το απλώνω  σε ένα κρεβάτι στην δροσιά επάνω σε καθαρό σεντόνι και από επάνω  απλώνω ένα τούλι μεγάλο για να μην πλησιάζουν οι μύγες και το μολύνουν. Κάθε 5΄-10΄  της ώρας ελέγχω  εάν στέγνωσε και έγινε  σαν μισόστεγνο λεπτό χαρτί, τότε είναι καιρός να το τυλίγω  γύρω από τον πλάστη και να το κόψουμε κατά μήκος του πλάστη με μια βαθιά  κοψιά .  Σχηματίζονται αρκετές  φαρδιές λωρίδες σαν αυτές πού  τυλίγω τα τυροπιτάκια. Τότε  ακουμπάω απαλά και  κατά πλάτος την παλάμη  του χεριού μου  κάθετα {σταυροειδώς} με τις λωρίδες, και αρχίζω να κόβω  λεπτές λωρίδες σαν  λαζάνια. Αν  θέλω τα αφήνω έτσι ,  αν θέλω να γίνουν χυλοπίτες τότε τις  ξανακόβω  μικρότερα τετραγωνάκια  όσο ψιλά θέλω  πάντα με την παλάμη  απαλά  επάνω στις λωρίδες του ζυμαριού {φύλλου}. Απλώνω πάλι τις κομμένες  χυλοπίτες τώρα  στο κρεβάτι αραιά  και με τούλι επάνω  για να  στεγνώσουν στην δροσιά για 5 τουλάχιστον 24ωρα , ανακατεύοντας ελαφρά από καιρού εις καιρόν. Τις φυλάω κατόπιν σε βαμβακερή  μαξιλαροθήκη  για να μην μουχλιάζουν και να αναπνέουν και να μην  σκουληκιάζουν  και κάνουν μαμούνια. Τις φυλάμε σε μέρος δροσερό , αν είναι δυνατόν στον αέρα.  Μπορούμε ,  μετά από 1 μήνα  να  τις αποθηκεύσω  μέσα σε  ένα τάπερ  όπως είναι με την  μαξιλαροθήκη, ή να τις βάλω  μέσα σε ένα  χαρτοκούτι ή τσίγκινο  κουτί στρωμένο πάνω  κάτω και  γύρω- γύρω  με λαδόκολα.  Το καλοκαίρι όσες περίσσεψαν από τον χειμώνα  τις φυλάμε σε  πολύ καλή συσκευασία   μέσα στο ψυγείο. 2η Συνταγή: Ζυμαρικά , μακαρόνια  παπαρδέλες  φωλιές και ταλιατέλες (Συνταγή Βέφας Αλεξιάδου) Υλικά  1-2 αυγά , αλεύρι όσο πάρει, αλάτι ½ κουταλάκι  του γλυκού , ελάχιστο λάδι . Εκτέλεση Ζυμώνω  πλάθω με τον πλάστη, στεγνώνω το φύλλο και το τυλίγω και το κόβω σε παπαρδέλλες ή ταλιατέλες, η το βάζω στην μηχανή  των ζυμαρικών και την κάνω μακαρόνια. Επειδή σαν ζωγράφος λατρεύω τα χρώματα, σκέφτηκα να  δώσω  και εδώ μερικές πινελιές, που ίσως νοστιμέψουν περισσότερο τα φαγητά μου.  Πάντα με οικολογικό τρόπο,  εντελώς  με φυσικά χρώματα !... <> Χρώματα : Όλα τα ζυμαρικά μπορούν να χρωματιστούν κατά την ζύμωσή τους: Εκτός του φυσικού χρώματος μπορούμε να έχουμε  : Κόκκινο με ντομάτα  ή πιπεριά  Φλωρίνης κόκκινη. Κίτρινο με σαφράνι, ή κιτρινόριζα. Φούξια ή ρόζ με χυμό παντζαριού . Πράσινο   με σπανάκι –ζουμί. Μαύρο- γκρι σκούρο με μελάνι από σουπιά {δεν μυρίζει καθόλου ψαρίλα !!}. Πορτοκαλλί –καροτί  με χυμό  καρότου Τα χρώματά τους παραμένουν και στο μαγείρεμα   αν  και μαγειρεύονται ταυτόχρονα!!!. Μαγειρεύονται ως εξής: Σκέτες με ντομάτα ή χωρίς ντομάτα, με κοτόπουλο , και ότι κρέας θέλουμε , με ντομάτα ή σκέτες ,  και 1 ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Γίνονται απίθανο γιουβέτσι  σε πήλινο με  κρέας  ή κοτόπουλο και τυρί πασπαλισμένο, και έχουν φοβερή νοστιμιά!!! Αν κοπούν φαρδιές πολύ και μακριές σαν λαζανοχυλοπίτες (παπαρδέλες), κάνουμε νόστιμα ιταλικά φαγητά, όπως παπαρδέλες ροσσίνι. Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13860 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (2)

Πηγή: greekmasa.gr

Συνταγή της Κας Βέφας εγώ πρόσθεσα ντοματάκια και καρότα. Τι χρειαζόμαστε: 1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/2 κιλό αρακά 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο 1 κούπα λάδι αλατοπίπερο 1 κουτάκι ντοματάκια ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες Καθαρίζουμε - πλένουμε καλά τα κουκιά μας. Το ίδιο κάνουμε και με τον αρακά. Νεροβράζουμε 5' τα κουκιά και πετάμε το νερό. Τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα ζεστό νερό και τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Πηγή: cookpad.com/gr

Στο γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι και σαμαλάκι. Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους. Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα... Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια. Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική. Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz ( Orelia , Νατασσάκι & Ντίνα ) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :) ΥΛΙΚΑ 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 1 1/2 κούπα ζάχαρη 1 1/2 κούπα γιαούρτι 1 κουταλάκι σόδα 1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 1 1/4 κούπας νερό 1 κτΣ μέλι 2 κτΣ χυμό λεμονιού λίγη μαστίχα κοπανισμένη ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα. Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Βράζουμε λίγο νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα για 3-5 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Βουτάμε ένα μαχαίρι σε νερό και χαράζουμε το γλύκισμα σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε πάνω του μισό αμύγδαλο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30', να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε για 5' από την έναρξη του βρασμού. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο. Μ' ένα βαθύ κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα, ρίχνουμε όλο το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή (εδώ) γιαούρτι στραγγιστό!! Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη. Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook

Πηγή: oinomagirion.blogspot.gr

Η ψαρόσουπα είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό Ελληνικό φαγητό, θα έλεγα Μεσογειακό, και δεν χρειάζεται απαραίτητα φρέσκα ψάρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με ελάχιστα ή πολλά χορταρικά, ακόμα και με αυγολέμονο, όπως προτείνει η κυρία Βέφα. (Έτσι θυμάμαι τη μαγειρεύαμε παλιά και στο σπίτι μας). Τώρα όμως την προτιμάμε για ευκολία «βελουτέ», με τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι. Δείτε τι χρειάζομαι και πώς τη μαγειρεύω. Τ α Υ λ ι κ ά 4-5 πατάτες 4 μέτρια κρεμμύδια 5 μέτρια καρότα 1 ματσάκι σέλινο 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση 3-4 μικρά κολοκυθάκια 800 γρ. -1 κιλό ψάρι μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια 2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ Αλάτι και πιπέρι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 λεμόνια 2 λίτρα νερό (περίπου) Ο δ η γ ί ε ς Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2/3 λίτρου νερό, ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι τζίντζερ και 2-3 κλωναράκια σέλινο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ψάρι, λίγο αλάτι και το μισό λάδι και τα βράζουμε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκάει το δέρμα του ψαριού είναι έτοιμο. Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε την ψαρόσουπα. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μέσα στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζουμί του ψαριού, το υπόλοιπο λάδι και τα βράζουμε περίπου 20-30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα μερικά λαχανικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με αυτά το βρασμένο και καθαρισμένο ψάρι (πατάτες, κολοκυθάκια και καρότα). Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών, τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σούπα ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η σούπα μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη! Τη σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή όρεξη.

Πηγή: helengrblog.blogspot.gr

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι σε αγαπάει ο άνθρωπός σου; Τα κριτήρια είναι διαφορετικά για τον καθένα. Εγώ το καταλαβαίνω όταν έρχεται μαζί μου στο σινεμά για να παρακολουθήσουμε μαραθώνιο ταινιών του Γούντι Άλλεν και αρχίζει να παραπονιέται μόνο αφού έχει ήδη δει τρεις ταινίες στη σειρά. Όταν επιστρέφει σπίτι απ' τη δουλειά, αφού έχει σταματήσει πρώτα σ' ένα βιβλιοπωλείο, και μου δωρίζει δέκα βιβλία μαγειρικής που σκέφτηκε πως θα μου αρέσουν. Το κατάλαβα όταν άφησε τη γάτα μου να κοιμηθεί πάνω στο στήθος του ενώ είχε (και έχει ακόμα) αλλεργία στις γάτες. Όταν σηκώνεται από το κρεβάτι στις τρεις η ώρα τη νύχτα για να μου βάλει κάλτσες επειδή παραπονιέμαι πως κρυώνω. Το καταλαβαίνω όταν επιλέγει να περνάει μερικά Κυριακάτικα πρωϊνά ερχόμενος μαζί μου σε διάφορα φεστιβάλ φαγητού και μαγειρικής. Αυτά τα φεστιβάλ είναι ένας εφιάλτης για τον Σ, ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει. Εγώ έχω μια υποψία βέβαια ότι κατά βάθος του αρέσουν αλλά δε θέλει να το παραδεχτεί γιατί φοβάται πως θα του ζητάω να έρχεται μαζί μου συνέχεια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τον ανάγκασα και πάλι να πάμε σε ένα φεστιβάλ , αυτή τη φορά στο Ρόττερνταμ. Τί το κακό έχουν τα φεστιβάλ αυτά ούτως ή άλλως; Εντάξει, το παραδέχομαι ότι το να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν "ααα" και "ωωω" κάθε φορά που βλέπουν ένα σπάνιο είδος κολοκυθιού ή μερικά περίεργα μανιτάρια είναι λιγάκι εκνευριστικό, αλλά βρίσκεσαι κοντά σε καλό φαγητό. Κι ο Σ το εκτιμά το καλό φαγητό. Είναι μήπως τόσο κακό να περπατάς και ξαφνικά να βλέπεις αυτό μπροστά σου; Όοοοχι βέβαια. Ο Σ είναι σκληροπυρηνικός σαρκοφάγος οπότε με το που το πήρε το μάτι του, η καρδιά του άρχισε να χτυπάει λιγάκι πιο έντονα. Για να μη πω τί έγινε όταν εντόπισε την πληθώρα λουκάνικων που πωλούνταν αλλά και ψήνονταν εκεί γύρω. Όταν φτάσαμε μπροστά σε ένα περίπτερο του φεστιβάλ που πουλούσε τις μπύρες Pelgrim (τοπική και μοναδική ζυθοποιΐα στο Ρόττερνταμ), νομίζω πως είδα μερικά δάκρυα να εμφανίζονται στα μάτια του. Τη δοκιμάσαμε κι ήταν πολύ καλή. Εγώ από την άλλη ενθουσιάστηκα όταν είδα όλα τα τυριά πάνω στους πάγκους των τυροκόμων (τί να κάνω, είμαι τυρού), μου έτρεξαν τα σάλια με τα διαφόρων ειδών μέλια που παρουσίαζαν οι Ολλανδοί μελισσοκόμοι (νόστιμα αλλά το ελληνικό μέλι είναι σαφώς καλύτερο), στάθηκα το λιγότερο ένα τέταρτο μπροστά στα περίπτερα με τις σοκολάτες χαζεύοντας τα διάφορα σοκολατάκια και γλυφιτζούρια σοκολάτας (δε μπόρεσα ν' αντισταθώ και αγόρασα μερικά αν και κόστιζαν 1,20 ευρώ το ένα!) και πέρασα από όλους τους πάγκους με τα ψωμιά , δοκιμάζοντας μερικά και καταφέρνοντας να συγκρατήσω τον εαυτό μου αγοράζοντας μονάχα ένα καρβέλι. Μιας που είπα ψωμί, είμαι σίγουρη πως έχετε ήδη αρχίσει να λιμπίζεστε αυτά εδώ τα καρβελάκια-σαλιγκαράκια, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ψωμί. Ελληνικό ψωμί, ελληνικό γεμιστό ψωμί με φέτα, ελληνικό τυρόψωμο από το Πήλιο της κεντρικής Ελλάδας. Αυτή την πανέμορφη και εύφορη περιοχή που είναι διάσημη για την απαράμιλλη ποικιλία μήλων της τα γνωστά " φιρίκια ", για την σπάνια ποικιλία αγριοστάφυλων που ονομάζονται "σταφύλια φράουλες", για τα κάστανα και το μέλι, το κρασί, τα μανιτάρια και τις τρούφες, τα νοστιμότερα γλυκά του κουταλιού, καθώς και τα πιο εύγεστα λουκάνικα που φτιάχνονται από γίδινο, πρόβειο και χοιρινό κρέας (σπετζοφάι κανείς;). Αυτό το άσπρο, γεμιστό με φέτα ψωμί με το σπειροειδές σχήμα, είναι πεντανόστιμο. Θυμάμαι αυτά τα ψωμιά όταν ήμουν μικρή να πωλούνται σε όλους τους συνοικιακούς φούρνους της Αθήνας αλλά τώρα, δυστυχώς, δεν τα βρίσκει κανείς πουθενά. Έχουν αντικατασταθεί από "εύκολα" κι έτοιμα ψωμιά που προσφέρουν όλοι οι φούρνοι και που έχουν ακριβώς την ίδια γεύση ανεξαρτήτως από ποιό αρτοποιείο θα τα αγοράσεις. Εδώ όμως πρόκειται για εντελώς διαφορετικά ψωμιά, πρόκειται για ατομικά ψωμάκια 13 με 15 εκατοστά διάμετρο το καθένα που μπορούν επίσης να ψηθούν και ως ένα μεγάλο σπειροειδές καρβέλι. Η ζύμη είναι πανεύκολη στην προετοιμασία της και η φέτα... αχ η φέτα. Θρυμματίζεται ανάμεσα στη ζύμη δημιουργώντας την υπέροχη γέμιση. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να το κάνετε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γλύφεις τα δάχτυλά σου αφότου έχεις θρυμματίσει φέτα. Η ψίχα του ψωμιού έχει μια μαλακιά και αφράτη υφή και μια ελαφριά ποιότητα και η κόρα είναι ευχάριστα, αλλά όχι υπερβολικά, τραγανή. Το ψωμί αυτό που μοιάζει σαν σαλιγκάρι περιέχει μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού φέτας κι αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Δεν είναι ένα απλό ψωμί που το βουτάς μέσα σε σάλτσες και σούπες (αν και θα μπορούσες) αλλά περισσότερο ένα ψωμί που το τρως για πρωϊνό, για μεσημεριανό, ένα ψωμί που το τρώς σκέτο (σαν μια άλλη τυρόπιτα) ή με τη συνοδεία μιας σαλάτας για να έχεις το ιδανικό ελαφρύ βραδινό γεύμα. Τρώγοντάς το μόλις το έχεις βγάλει από το φούρνο, όταν ακόμα η φέτα είναι λιωμένη και ζουμερή, είναι θεϊκό. Τρώγοντάς το το επόμενο πρωί, λίγο πριν φύγεις για τη δουλειά, ίσως είναι ακόμα καλύτερο. Τρώγοντάς το μαζί με μερικές από τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού (οι οποίες είναι τέλειες!) με ελαιόλαδο, ρίγανη και κόκκινο κρεμμύδι, είναι άψογο. Τρώγοντάς το ως σάντουϊτς γεμισμένο με φύλλα ρόκας και μια υποψία ξιδιού μπαλσάμικο, νομίζεις πως έχεις πεθάνει και βρίσκεσαι στον παράδεισο. Υπάρχει τίποτα άλλο που να ζητάει κανείς από μια σπείρα ψωμιού; Ατομικά Άσπρα Ψωμάκια Γεμιστά με Φέτα (Τυρόψωμο Πηλίου) Προσαρμοσμένη από το Vefa's Kitchen Μπορείτε να φτιάξετε/ζυμώσετε αυτά τα ψωμιά είτε με τα χέρια είτε με τη βοήθεια ενός μίξερ με βάση. Εγώ προτιμώ τα συγκεκριμένα να τα ζυμώνω με τα χέρια ώστε να έχω καλύτερο έλεγχο και αίσθηση της υφής της ζύμης. Τα ψωμάκια αυτά δε χρειάζονται πολλή δουλειά αλλά χρειάζονται αρκετό χρόνο (1 ώρα και 40 λεπτά) για να φουσκώσουν. Μπορείτε να φτιάξετε τέσσερα ατομικά ψωμάκια, όπως έκανα εγώ, ή να φτιάξετε ένα μεγάλο τυρόψωμο. Γίνονται 4 τυρόψωμα με διάμετρο 15 εκ. περίπου το καθένα Υλικά 175 γρ. αλεύρι δυνατό (σκληρό) 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν λίγο έξτρα για το πασπάλισμα της επιφάνειας εργασίας 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 7 γρ. ξηρή μαγιά 4 κουταλιές σούπας (60 ml) ελαιόλαδο συν έξτρα για το άλειμμα του μπωλ, του ταψιού και των ψωμιών 120 ml χλιαρό πλήρες γάλα 1 ασπράδι μεσαίου αβγού 5 κουταλιές σούπας (75 ml) χλιαρό νερό 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 1 κρόκο μεσαίου αβγού 1 ½ κουταλιά σούπας σουσάμι Ειδικά εργαλεία : ψιλό κόσκινο, πινέλο ζαχαροπλαστικής , πλάστης, τετράγωνο ταψί 30 x 30 εκ. (ή και λίγο μικρότερο) Προετοιμασία Κοσκινήστε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Δημιουργήστε ένα πηγαδάκι στη μέση και ρίξτε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ασπράδι αβγού και το νερό. Αναμείξτε με τα χέρια σας όλα τα υλικά ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που κολλάει στα χέρια. Αδειάστε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι να έχετε μια απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν τυχόν κολλάει απειροελάχιστα (όχι περισσότερο) στα χέρια, δεν πειράζει. Σημείωση : Δε μ' αρέσει που το λέω αυτό αλλά όλα τ' αλεύρια δεν είναι ίδια. Η ποσότητα που χρησιμοποίησα εγώ μπορεί να μην είναι αρκετή για να κάνει τη δική σας ζύμη απαλή κι ελαστική. Επομένως μη σας ανησυχεί αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή λίγο παραπάνω χλιαρό νερό σε περίπτωση που η ζύμη σας γίνει πιο σφιχτή απ' όσο πρέπει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μη γίνει η ζύμη σας πολύ σφιχτή (γιατί δε θα φουσκώσει καλά) ή πολύ κολλώδης. Πρέπει να είναι ελαστική και απαλή. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός μεγάλου μπωλ, τοποθετήστε μέσα τη ζύμη (την οποία έχετε σχηματίσει σε μπάλα) και αλείψτε την ελαφρά με ελαιόλαδο. Σκεπάστε το μπωλ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (εγώ την ακούμπησα πάνω ακριβώς από την ανοιχτή πόρτα του φούρνου μου, αφού τον είχα ανάψει στους 150 βαθμούς Κελσίου) για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού (30 x 30 εκ.) με ελαιόλαδο. Αναποδογυρίστε τη φουσκωμένη πια ζύμη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε την για να ξεφουσκώσει. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόψτε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και με τα χέρια σας σχηματίστε τέσσερις κυλίνδρους. Χρησιμοποιώντας έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη, ανοίξτε κάθε ένα κύλινδρο σε λωρίδα με μήκος 42 εκ., πλάτος 11 εκ. και πάχος 0,3 εκ. Τοποθετήστε ¼ του θρυμματισμένου τυριού κατά μήκος του κέντρου κάθε λωρίδας. Βρέξτε γύρω-γύρω τις άκρες της ζύμης ελαφρά με νερό με τα δάχτυλά σας, διπλώστε τη ζύμη και πιέστε μαζί τις άκρες για να κολλήσουν, σχηματίζοντας έτσι τέσσερα μακριά ρολά. Έχοντας όλη την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω, στρέψτε το ρολό ώστε να σχηματίσετε μια σπείρα (σαλιγκάρι) και πιέστε την άκρη του ρολού κάτω από τα πλαϊνά του σαλιγκαριού. Μην σχηματίσετε μια πολύ σφιχτή σπείρα γιατί η ζύμη θα χρειαστεί λίγο χώρο για το δεύτερο φούσκωμα. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρία ρολά. Τοποθετήστε τα τέσσερα ψωμάκια-σαλιγκαράκια στο ταψί, με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω και αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους για να μη κολλήσουν. Αλείψτε ελαφρά τις κορυφές και τα πλαϊνά κάθε ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάστε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χτυπήστε τον κρόκο αβγού μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού νερό βρύσης μέσα σ' ένα μικρό μπωλάκι. Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, αλείψτε τις κορυφές και πλαϊνά με το αβγό (αν θέλετε τα τυρόψωμά σας να έχουν ανοιχτόχρωμη κόρα τότε μην τα αλείψετε με αβγό αλλά με ελάχιστο νερό). Πασπαλίστε τις κορυφές με το σουσάμι και τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Ψήστε για 10 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου ψήνοντας τα ψωμιά για άλλα 30 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να βάλετε αλουμινόχαρτο πάνω από τα ψωμάκια γιατί η επάλειψη με το αβγό τα κάνει να παίρνουν χρώμα πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση που παραλείψετε το άλειμμα με αβγό τότε κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να βάλετε αλουμινόχαρτο από πάνω. Ρίχνετέ τους όμως μια ματιά που και που μην τυχόν σας αρπάξουν, είτε από πάνω είτε από κάτω. Όταν τα ψωμιά είναι έτοιμα, βγάλτε τα απ' το φούρνο, αφαιρέστε τα απ' το ταψί και βάλτε τα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν ελαφρά, απολαύστε τα. Θα κρατήσουν καλά μέχρι και την επόμενη μέρα αν και δε θα σας συνιστούσα να τα ξαναζεστάνετε γιατί μπορεί να πανιάσουν λόγω της υγρασίας του τυριού. Τρώγονται άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα , ένα απλό πιάτο που όμως είναι πολύ εύγεστο και θυμίζει μανούλα! Γίνεται εύκολα και είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις μέρες που δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τέλειο και για μεσημεριανό αλλά και βραδινό. Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου αλλά και να το συνοδεύσεις με ό,τι σου ταιριάζει! Ingredients 1 κιλό ντομάτες Μισό κιλό ρύζι 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη 1 κούπα ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο 2-3 πιπεριές ψιλοκομμένες 2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Method Step 1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Step 2 Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους Step 3 Τις ψιλοκόβουμε και βάζουμε τις μισές σε ένα λαδωμένο πυρέξ Step 4 Ρίχνουμε από πάνω το μισό σκόρδο και τις πιπεριές Step 5 Προσθέτουμε το μισό ρύζι και τον μαϊντανό Step 6 Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τις υπόλοιπες ντομάτες, ρύζι και σκόρδο Step 7 Προσθέτουμε τη φέτα και νεράκι που να σκεπάζει το φαγητό Step 8 Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι Step 9 Το ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα είναι έτοιμο Tips Κοίταζε το φαγητό μήπως χρειαστεί να προσθέτεις νερό Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου

Πηγή: nostimada.gr

Υλικά 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά 1/4 κούπας χυμό λεμονιού 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού 1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο αλάτι πιπέρι Για τη γέμιση 6 κουταλιές βούτυρο τα εντόσθια της γαλοπούλας 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο 1/4 κιλού κιμά χοιρινό 1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια 1/4 κούπας κουκουνάρια 1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά) 2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά) 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας 1/2 κιλό κάστανα 1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά 1/2 κιλό βερίκοκα ξερά 3 μεγάλα κυδώνια ή 4 μεγάλα ξινόμηλα 4 κούπες ζωμό κρέατος 9 κουταλιές βούτυρο 9 κουταλιές λάδι 3 κουταλιές ζάχαρη Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε τα καλά μέσα και έξω και αφήστε τα να στραγγίσουν Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από αυτό το μείγμα Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάστε τη γέμιση :Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετε τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. ΄Ετσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. ΄Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη. Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση στην κατσαρόλα. ΄Ετσι, γλιτώνετε τον κόπο του γεμίσματος και ραψίματος της γαλοπούλας. Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, ρίξτε το ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'. Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε, αν θέλετε, λίγη κανέλα. Χρόνοι ψησίματος Για 1.8 με 3.5 κιλά ψήσιμο 2.5 με 3 ώρες Για 3.5 με 5 κιλά ψήσιμο 3 με 3.5 ώρες Για 5 με 7 κιλά 3.5 με 4 ώρες Για 7 με 9 κιλά 4 με 4.5 ώρες Για το γαρνίρισμα Χαράξτε και βράστε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Βγάλτε τα λίγα-λίγα από το καυτό νερό και καθαρίστε τα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίστε τα ελαφρά. Αλλιώς αφού τα βράσετε πρώτα, μέσα σε ζωμό κρέατος, στραγγίστε τα και σοτάρετε τα καλά μέσα σε βούτυρο ανακατεμένο με λάδι. Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να φουσκώσουν μερικές ώρες. Αφαιρέστε με προσοχή τα κουκούτσια. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετε τα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τα 10'-15'. Βάλτε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι. Σιγοβράστε τα, έως ότου μείνουν με το λίπος. Πλύντε και τρίψτε καλά τα κυδώνια, να φύγει όλο το χνούδι και να γυαλίσει η φλούδα. Κόψτε τα σε όγδοα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μια κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα κυδώνια. Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρεται τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κυδώνια. Ingredients One 4-5 kg ​​turkey 1/4 cup lemon juice 1/2 cup orange juice 1/2 cup butter purified salt pepper For the filling 6 tablespoons butter turkey giblets 1/4 pound ground beef 1/4 pound ground pork 1/4 cup rice Carolina 200 gr. chestnuts boiled or baked (in pieces) 1/4 cup pine nuts 1 cup chicken broth or meat Optional 1 /4 cup raisins 2 tablespoons brandy for garnish 1/2 pound of chestnuts 1/2 pound dried plums 1/2 pound dried apricots 3 large quinces or 4 large green apples 4 cups beef broth 9 tablespoons butter 9 tablespoons oil 3 tablespoons sugar Remove the turkey giblets, wash thoroughly inside and out and let the drain. Melt the butter and mix it with lemon juice and orange juice. Apply and rub the turkey with a little of this mixture. Sprinkle the belly and the chest with salt and pepper. Prepare the filling: Wash the turkey giblets and cut them into small pieces . Put butter in a saucepan, heat it over high heat, add the giblets, mince, onion and saute well. Add the rice, chestnuts, pine nuts, brandy, salt and pepper. Finally, pour and stir the chicken broth Get the mixture from the heat and allow to cool slightly. Take as much filling needed and fill the turkey breasts. Turn the skin of the neck to the back and sew the skin back. Grasp the wings, turn them towards the back, fold and tie the ends down back. Thus forming a base to for the turkey to stand better on the grill. With the rest of the filling ,fill the opening of the abdomen and stitch. Do not overfill the turkey. Allow a little space, because the filling will rise by baking it Bind and mount the legs to the tail. Put the turkey on a rack in a pan with the breast facing up.Put some water in the pan and be careful not to stay without water while it bakes Make a hat out of tinfoil and cover the turkey so that the chest and legs are covered and the side of the bird is left uncovered Put in oven in 160 Celsius and leave to bake for as many hours, as there kg need In the last hour, raise the oven temperature to 200 Celsius. During the baking, open the oven from time to time and brush the turkey with the remaining mixture lemon juice-orange and butter, using a long brush. Thus, the skin will burst and you get a smooth, glossy, ruby ​​color. Before removing from the oven, if the color is not to your satisfaction, remove the foil and bake the 15 'yet uncovered. You can cook the stuffing in the pan. Thus, it saves the trouble of stuffing and sewing turkey. After sauté the minced giblets and onions, add the beef broth, cover and simmer 10 minutes. Add the rice, cover and continue cooking 20 minutes, until rice is tender. Pour and mix the remaining ingredients and lower the heat. Add, cinnamon if you like Cooking times For 1.8 to 3.5 kg baking 2.5 to 3 hours For 3.5 to 5 k.g baking 3 to 3.5 hours For 5 to 7 kg baking 3.5 to 4 hours For 7 to 9 kg baking 4 to 4.5 hours For garnish Carve the chestnuts and boil them in water that covers them for 15 '. Take them from the hot water and peel them Put them in a saucepan with one cup of beef broth, two tablespoons of butter and two tablespoons of oil. Allow to simmer until their left with the fat. Salt them light. Or after the first boil, in broth, drain and sauté them well in butter mixed with oil. Put the prunes in a cup of beef broth and let them rise a few hours. Carefully remove the seeds. Put in a saucepan two tablespoons of oil, add the plums and saute over high heat, stirring them for 10'-15 '. Put the apricots in a pan with one cup of beef broth, two tablespoons of butter and two tablespoons of oil. Simmer until their left with the fat. Wash and scrub the clams well to let their fluff of and make their skin polished Cut them and remove their seeds. Put them in a saucepan with a cup of beef broth, 3 tablespoons of butter, 3 tablespoons oil and a pinch of salt. Allow to simmer until it's left only with the fat. To finish, sprinkle with a little nutmeg, allspice and a little sugar. Stir until the sugar melts and the clams are caramelized. Put the turkey on a large platter and garnish it with chestnuts, plums, apricots and quinces.

Πηγή: jimdiasrecipes.blogspot.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy