Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πηγή: cookpad.com/grΓια οποιοδήποτε γλυκό της αρεσκείας σας (συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου). Τι χρειαζόμαστε: 100 γρ κακάο 150 γρ ζάχαρη 350 γρ νερό 20 γρ βούτυρο
Πηγή: cookpad.com/grΝοστιμότατη συνταγή για ψαρονέφρι από τη Νίκη Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 800 γρ. ψαρονέφρι 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3/4 κρασοπότηρου κόκκινο κρασί αλατοπίπερο 2 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.σ. θυμάρι 1 κ.σ. μέλι Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρέας σε κομματάκια. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει σε μέτρια φωτιά και τότε το αλατίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν αυτό μαραθεί, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε πιπέρι, μουστάρδα και θυμάρι ανακατεύοντας. Μαγειρεύουμε το φαγητό για ακόμα 6 λεπτά περίπου και τότε προσθέτουμε το μέλι, δυναμώνοντας λίγο στο τέλος τη φωτιά. Προσοχή, όμως, σ'αυτό το στάδιο μην το αφήσετε πολύ, ίσα να ανακατέψετε και το μέλι. Αλλιώς θα πιεί τα υγρά και θα στεγνώσει!
Πηγή: cookpad.com/grΠεριδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!
Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.grΠριν λίγες μέρες η Νένα μας έφτιαξε μια εξαιρετική φουντουκόπιτα, ανάμεσα σε πολλά άλλα εκλεκτά εδέσματα. Μια φίλη, διαβάζοντας τα σχόλια, έψαξε στο αρχείο της και μου βρήκε τη συνταγή Φουντουκόπιτας με Σοκολάτα του Στέλιου Παρλιάρου , που είχε δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία . Χαρείτε την! Υλικά 180 γρ.κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια 100 γρ.βούτυρο 60 γρ.ζάχαρη κρυσταλλικά 3 ασπράδια αυγών 3 κρόκοι αυγών 100 γρ.φουντούκι σκόνη (στο μπλέντερ) 30 γρ.φουντούκια χονδροκομμένα Εκτέλεση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το φουντούκι που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ. Στο τέλος χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το πρώτο μείγμα. Τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22εκ. και ύψους 3εκ. και πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10' και στους 170 για άλλα 15΄. ΥΓ. Κικίτσα, όλη δική σου! update 12-7-07 Φωτό από Κική
Πηγή: hungryforhungry.blogspot.grΓευστική διαδρομή με γλυκοθεραπεία απο το Στέλιο ΠΑρλιάρο στο ΜΕΓΑ. Μας δείχνει πως να φιάξουμε απλό κέικ με γλάσσο απο λεμόνι.Είναι συνταγή για εργένηδες, φοιτητές, ή άτομα που σε κρίση υπογλυκαιμίας με απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερα σκεύη (μιξερ κλπ) θέλουν να απολαύσουν ενα γλυκό.Πρόκειται για την εκπομπή Γλυκιές αλχημείες του ΜΕΓΑ. Παραδείγματα προς μίμηση!!!!
Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html
Πηγή: tantekiki.blogspot.grΠριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα υπέροχο σουφλέ. Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, ψήσιμο΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 230 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια 85 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κουτ. σούπας) ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για άλειμμα ζάχαρη για τις φόρμες Για το σερβίρισμα πεπόνι ή καρπούζι ή και τα δύο, κομμένα σε κομμάτια μέλι Εκτέλεση Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το τυρί με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε τα ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα φορμάκια, έτσι ώστε να κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο. Τα σερβίρουμε χλιαρά με πεπόνι, καρπούζι και μέλι. Πηγή - γλυκές ιστορίες
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΚαλημέρα σε όλη την παρέα, είστε καλά; Χαθήκαμε λίγο αλλά είπαμε, λόγο καλοκαιριού και κάποιες υποχρεώσεις με ανάγκασαν να μείνω για λίγο μακριά από υπολογιστή και αναρτήσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούσα τι γινόταν στην blogoγειτονιά. Παράλληλα προσπαθούσα να μαζέψω και λίγο υλικό γιατί να πω και την αλήθεια είχα ξεμείνει. Την περασμένη εβδομάδα έπεσε στα χέρια μου το περιοδικό του Παρλιάρου και καθώς το ξεφύλλιζα είδα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον, λικέρ πεπόνι, λέω γιατί όχι εδώ τόσα και τόσα κάνω αυτό θα μου ξεφύγει!!!!! Βέβαια αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το ο,τι δεν χρειάστηκε να περιμένω ένα μήνα να γίνει το λικέρ αλλά μόνο μια εβδομάδα .Έτσι κάθισα και το έφτιαξα , με πολύ σιγουριά και καμάρι(γιατί κατάφερα επιτέλους να κάνω ένα λικέρ) μπορώ να σας πω ο,τι είναι τέλειο, διακριτική μυρωδιά , ωραία γεύση και πάνω απ΄όλα χειροποίητο. Υλικά 500 γρ πεπόνι κομμένο σε κύβους 500 γρ τσίπουρο ή βότκα 250 γρ ζάχαρη λίγα γαρύφαλλα Εκτέλεση Πολτοποιούμαι το πεπόνι στο multi το αδειάζουμε σε μια γυάλα και προσθέτουμε το τσίπουρο ή τη βότκα (εγώ έβαλα βότκα), τη ζάχαρη και τα γαρύφαλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αφήνουμε την γυάλα σε θερμοκρασία δωματίου για μια εβδομάδα , μόλις είναι έτοιμο το σουρώνουμε σε μπουκάλι με τούλι , για να βγει καθαρό και έτοιμο το λικέρ μας.
Πηγή: naleipeitovisino.blogspot.gr ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με το σουρωμένο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε τη σούπα παγωμένη συνοδεύοντάς τη με μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Αλέθουμε τα φιστίκια με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 25 γρ. άχνη στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί μία πάστα.
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο, τη ζάχαρη άχνη και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και την πάστα φιστικιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε σε ένα μακρόστενο τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπαστούνια. Απλώνουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140οC για 20 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε βούτυρο κλαριφιέ. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. νερό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1-2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κιλό ώριμες φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
- 600 γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΌΤΑ
- 165 γρ. αμύγδαλο σκόνη
- 125 γρ. βούτυρο LURPAK
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 80 γρ. πάστα φιστικιού (80 γρ. φιστίκι Αιγίνης, 25 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ ελαιόλαδο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Λιώνουμε το βούτυρο και αλέθουμε τα καρύδια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια, το σουσάμι και την κανέλα. Βουτυρώνουμε 2 φύλλα κρούστας. Σκορπίζουμε πάνω στο φύλλο ένα μέρος από το μείγμα του καρυδιού. Το τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί, τοποθετούμε μέσα το ρολό και το αλείφουμε με βούτυρο. Κάνουμε μερικές τρύπες για να περάσει μέσα το σιρόπι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει, για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φλογέρες. Κόβουμε και ψήνουμε στους 150οC για μία ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας και τη γλυκόζη για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας. Βγάζουμε τις φλογέρες από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
- 300 γρ. βούτυρο λιωμένο LURPAK
- 800 γρ. καρύδια
- 150 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 3 κ.γ. κανέλα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 450 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. νερό
- 180 γρ. μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κ.σ. γλυκόζη
Ζουμερή σιροπιαστή καρυδόπιτα !! Πιο εύκολη δεν γίνεται !! Υλικά 300 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα στο μούλτι 100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα (καλύτερα να τα κοπανίσουμε λίγα-λίγα στο γουδί) 300 γρ. ζάχαρη 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου) 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 800 γρ. νερό 80 γρ. κονιάκ Διαδικασία Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα. Μεταφέρουμε αλλού το μείγμα και καθαρίζουμε τον κάδο. Τον στεγνώνουμε καλά και ρίχνουμε εκεί τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοτριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης. Λίγο πριν τη βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτουμε το κονιάκ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά. Συμβουλές Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα. Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα. Αυτήν την συνταγή την κάνω πάντα κι είναι πάρα πολύ ωραία κι επιτυχημένη ,όταν έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο κάνω και το γλάσο κι είναι εξαιρετική όπως και σκέτη με σιροπάκι Είναι του Στέλιου Παρλιάρου εγγύηση και την φτιάχνω πολύ συχνά !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr